Christopher Wray är ny chef för FBI. Foto: TT

Ny FBI-chef utsedd – valet föll på favoriten Wray

Amerikanska senaten tog under tisdagen beslutet att utse Christopher Wray till ny chef för den federala polismyndigheten, FBI. Platsen har varit vakant i sedan president Trump sparkade James Comey i maj.

På tisdagen röstade senaten igenom Christopher Wray som nästa FBI-chef, skriver Washington Post

Efter att Trump i maj avskedade den förre FBI-chefen James Comey var den officiella förklaringen att det rörde sig om Comeys hantering kring Hillary Clintons mejl. Men många pekade på FBI:s utredning om Rysslands inblandning i presidentvalet.

”James Comey kommer att ersättas med någon som kommer göra ett mycket bättre jobb och återställa FBI:s prestige” twittrade presidenten.

Det valet har nu alltså fallit på Christopher Wray, en före detta anställd vid justitiedepartementet som är känd för att hålla låg profil.

Utsågs av Bush

2003 utsågs han av den dåvarande presidenten George W. Bush till biträdande justitieminister med ansvar för justitiedepartementets brottmålsavdelning, enligt departementets hemsida. Han blev kvar på den posten till 2005, då han återvände till advokatjobb inom den privata sektorn.

Han har lovat att om Trump någonsin pressar honom att mörka eller avstå från att utreda någonting så kommer han att säga emot eller säga upp sig. Det löftet har gjort att han fått förtroendet av senatens förberedande valkommitté, som enhälligt godtog nomineringen och uppmanade sina kollegor att rösta till hans favör, skriver Washington Post.

LÄS MER: Trump nominerar ny chef för FBI

”Han sa inför kommittén att han inte kommer att tillåta att det fifflas med utredningar och hellre skulle säga upp sig än att stå under något sådant inflytande. Mr Wrays meriter och hans rykte ger oss inget skäl att tvivla på honom”, sa ledamoten Charles Grassley till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer