Donald Trump nominerar advokaten Christopher Wray till FBI-chef (arkivfoto från 2005) Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump nominerar ny chef för FBI

Publicerad

Tidigare åklagaren Chistopher A. Wray nomineras som ny chef för FBI, skriver Donald Trump på Twitter. Beskedet kommer bara en dag innan den sparkade FBI-chefen James Comey väntas vittna inför den amerikanska senaten om utredningen kring Trumpkampanjens misstänkta Rysslandkontakter.

Den amerikanske presidenten annonserade sitt beslut under onsdagseftermiddagen.

”Jag kommer att nominera Christopher A. Wray, en man med oklanderliga referenser, som den nya FBI-chefen. Fler detaljer kommer”, stod det i tweeten.

Wray favorittippad

Posten som chef för den federala polismyndigheten FBI har stått tom sedan den förre chefen, James Comey, sparkades i maj. Sedan dess har spekulationerna florerat om vem som ska utses som efterträdare.

Efter att Christopher A. Wray, som kommer från delstaten Georgia i södra USA, intervjuades av Trumpadministrationen förra veckan har han varit en av de favorittippade namnen.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Var justitieminister under Bush

Bland de meriter som Donald Trump hyllar finns bland annat Christopher A. Wrays erfarenhet av det amerikanska justitiedepartementet, där han har arbetat på olika nivåer sedan 1997. 2003 blev han nominerad av president George W. Bush som biträdande justitieminister, där han var chef över departementets brottsmålsavdelning. Wray arbetade då framförallt med frågor som ekonomisk brottslighet och pengatvätt.

Uppdraget pågick fram till 2005, då han återgick till att arbeta inom processrätt i privat regi.

Försvarade skandalguvernören

På senare tid har Wray dock gjort sig känd som juridiskt biträde till den skandalomsusade New Jersey-guvernören Chris Christie i en utredning från 2013. Christies stabschef anklagades då för att ha stängt av filer på stadens mest trafikerade vägbro, som ett led i en hämndkomplott mot en borgmästare som inte hade uttryckt sitt politiska stöd för guvernören.

– Han är en enastående advokat, ärlig och med hög integritet, sa Chris Christie om Christopher A. Wray efter processen.

Han sa också att en nominering av Wray som FBI-chef ”inte skulle vara ett misstag” av presidenten.

ANALYS: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen fick gå

Turerna fortsätter kring Comey

I skuggan av presidentens nominering fortsätter teorierna att florera kring James Comey, och inte minst kring varför han avsattes. Den officiella förklaringen från Vita Huset har varit Comeys hantering av en utredning av demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Under sin tid som utrikesminister använde hon en privat mejlserver för klassificerat material.

Men många spekulerar om att den verkliga orsaken i själva verket är en annan, nämligen FBI:s utredning av Trump-kampanjens misstänkta Rysslandkontakter i samband med det amerikanska valet.

– Han har helt enkelt inte gjort ett bra jobb, sa president Donald Trump kryptiskt om James Comey under en intervju i samband med beskedet.

LÄS MER: James Comey kommer vittna den 8 juni

Bryter tystnaden inför senaten

Beskedet om nomineringen av Christopher A. Wray, som måste genomgå en omröstning i senaten innan han officiellt godkänns som ny FBI-chef, kommer i ett intressant skede. Imorgon torsdag väntas James Comey vittna kring Rysslandutredningen inför den amerikanska senaten.

Det blir första gången som den förre FBI-chefen yttrar sig officiellt om utredningen sedan han sparkades den 9 maj.

LÄS MER: Källor: Trump bad FBI lägga ner utredning kring Flynn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet