Hundratals människor samlades på gatan i tyska Chemnitz. De skanderade högerextrema paroller och gick till fysiskt angrepp mot personer som uppfattades som icke-tyskar, rapporterar Der Spiegel. Foto: Odd Andersen

Över tusen högerextremister samlades i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Långt över tusen högerextremister samlades i tyska Chemnitz för andra dagen i följd. Kravallpolis har försökt undvika att den främlingsfientliga mobben drabbar samman med motdemonstranter. Oroligheterna följer på söndagens attacker mot migranter i staden efter ett knivdåd.

Flera personer har skadats och polisen har använt vattenkanoner för att skingra demonstranterna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Upprinnelsen till oroligheterna är ett slagsmål mellan personer av olika nationaliteter under en stadsfest i söndags, då en 35-åring knivdödades och ytterligare två skadades allvarligt. Efter det dödliga dådet samlades flera hundra människor spontant för att demonstrera mot invandrares brottslighet.

Gick till angrepp

Folkmassan skanderade högerextrema paroller och gick därefter till fysiskt angrepp mot personer som uppfattades som icke-tyskar, rapporterar Der Spiegel.

– Vi tolererar inte den här typen av olagliga samlingar och hetsjakt på människor som ser annorlunda ut eller har ett annat ursprung, liksom försök att sprida hat på gatorna, säger förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert enligt Reuters.

Två män, en syrisk och en irakisk medborgare, greps på måndagen misstänkta för söndagens mord, uppger polisen för AFP.

Tusentals demonstranter

På måndagen samlades uppskattningsvis långt över tusen personer från högerextrema och främlingsfientliga grupper i Chemnitz. Omkring 1 000 motdemonstranter hade också tagit sig ut på gatorna. De båda grupperna kastade föremål och pyroteknik mot varandra och flera personer fick föras till sjukhus.

Högerextrema bar bland annat plakat med automatvapen och det under nazisternas styre mediefientliga uttrycket lügenpresse (lögnpressen) medan motdemonstranter skanderade ”rättsstyre inte medborgargardsstyre”, skriver AFP.

Främlingsfientligheten är utbredd i Sachsen, där Chemnitz ligger. Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.