Här är uttalandet från utrikesminister Margot Wallström (S) som Israel reagerar mot. Foto: SVT

Ny israelisk kritik mot Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör har kallats upp av Israels utrikesdepartement. Anledningen är ett uttalande från utrikesminister Margot Wallström (S).

När utrikesministern i lördags intervjuades i SVT:s Rapport med anledning av terrordåden i Paris sade hon:

– Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld.

HÄR kan du se hela intervjun med Margot Wallström – 03:35 in i sändningen.

Israels utrikesdepartement är starkt kritiskt och skriver i ett uttalande att Wallström ”uppvisar ren fientlighet när hon indikerar att det finns en koppling av något slag mellan terrorattackerna i Paris och den komplexa situationen mellan Israel och palestinierna”.

UD: Olyckligt missförstånd

Margot Wallström vill inte kommentera kritiken. Enligt svenska UD har citatet, en del av ett längre resonemang, tagits ur sitt sammanhang.

– Vi uppfattar det som ett olyckligt missförstånd där Wallström pratade om radikalisering, säger utrikesministerns pressekreterare Pezhman Fivrin.

Mötet med israeliska UD skedde på måndagseftermiddagen. I oktober förra året kallades ambassadören till Israels utrikesminister för att motta en formell protest mot att Sverige erkänt Palestina.

Vad som sades under mötet är inte känt.

– Vi brukar inte går in på detaljer om vad som sägs, säger Erik Wirkensjö, tillförordnad pressekreterare hos Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.