Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jens Stoltenberg och Anthony Blinken om Sveriges väg in i Nato. Foto: Mikael Erikson/SVT

Ny Natoförhandling väntas i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Representanter för regeringarna i Sverige, Finland och Turkiet ska inom de närmaste dagarna mötas i Bryssel för att förhandla om de nordiska ländernas Natomedlemskap. Det framkom vid ett möte i Washington där Natochefen Jens Stolenberg träffade USA:s president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken.

En ny känslig förhandlingsomgång mellan Sverige, Finland och Turkiet väntas i Bryssel inom kort. De nordiska ländernas Natoansökningar ska återigen diskuteras.

– Jag är övertygad om att vi kommer att hitta en enad väg framåt, säger Jens Stoltenberg under en gemensam presskonferens tillsammans med Antony Blinken efter mötet i Vita huset i Washington.

Även den amerikanske utrikesministern uttryckte sin säkerhet och poängterade att oenigheten med Turkiet kommer att nå en lösning.

– Det finns en stark konsensus inom Nato för en snabb anslutning av Sverige och Finland. Jag är fortsatt mycket trygg med att det kommer att hända. Som jag har sagt förut – det är en process. Och om allierade har bekymmer under den processen så tar de upp dem och vi tar tag i dem – Nato tar tag i dem. Och frågor som Turkiet har tagit upp direkt med Finland och Sverige tas upp av finländarna och svenskarna, med Natos hjälp, säger han.

USA pressar Turkiet

Dessutom ökar USA sina ansträngningar för att sätta press på Turkiet gällande den pågående processen om Sveriges och Finlands ansökningar. På frågan om landet kan tänka sig att exportera stridsflygplan till Turkiet för att minska spänningarna svarar Blinken:

– Vi fortsätter att arbeta med frågor efterhand som de uppstår i fråga om vapensystem som Turkiet vill skaffa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer