Nu vill färre svenskar steka sig solbruna under sommaren. Foto: Vegard Wivestad Grott/Adam Ihse/TT

Ny rapport: Färre svenskar vill bli solbruna

Uppdaterad
Publicerad

Andelen svenskar som gillar att vara i solen har minskat jämfört med förra året och de som inte är intresserade av att vara solbruna blivit fler, visar en ny undersökning.

– Tidigare har det varit tydligt att svenskar förknippar solbrunhet med att vara snygg och hälsosam, men nu ser vi skillnad, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Undersökningen från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, visar att siffran för hur många som tycker om att vara i solen har minskat från 83 till 75 procent mellan 2017 och 2018.

Samtidigt har andelen som uppger att de inte har något intresse av att vara solbruna har ökat från 34 procent till 41, jämfört med 2017.

Undersökningen visar att även solariesolandet har minskat. Bara tre procent anger i årets undersökning att de solat i solarium, en halvering från föregående år.

– Det som sticker ut i positiv bemärkelse är attitydförändringen hos svenskar när det gäller att vara solbrun. Tidigare har det varit tydligt att svenskar förknippar solbrunhet med snygghet och hälsosamhet, men nu ser vi skillnad, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Föräldrar skyddar sina barn från solen

Enkätens resultat visar att en stor majoritet av föräldrar ser till att skydda sina barn från solen, något som Hélène Asp menar är ett resultat av myndighetens arbete.

– Vi har prioriterat arbetet mot barn upp till tolv år och vuxna runt barn. Vi har till exempel samarbetat med Svenska livräddningssällskapet och låtit simlärare utbilda barn i hur man ska bete sig i solen, säger hon.

Eftersom myndigheten gör attitydundersökningen årligen går det att se förändringarna i inställningen inte bara beror på årets extremt varma sommar.  

– Resultat har hållit i sig sedan 2016, säger Hélène Asp.

”Vill på sikt minska hudcancerfall”

Samtidigt är oron för att få hudcancer relativt liten, under tio procent. Andelen som oroar sig för malignt melanom har dock fördubblats jämfört med förra året. Sedan tidigare är det känt att antalet hudcancerfall i Sverige ökar med runt sex procent per år, enligt forskare vid Karolinska Institutet.

– Vi vill ju på sikt minska antalet hudcancerfall. Vi har som mål att minska antalet till 2020 och hamna på samma nivå som 2000. Det kommer vi inte att uppnå. Men jag tror att vi har en möjlighet att vända den här trenden eftersom vi ser att vårt arbete har gett resultat, säger Hélène Asp som tror att man kommer att se ett fortsatt högt hudcancersiffror ett antal år framöver.

SSM:s enkäter om solvanor

Strålskyddsmyndigheten, SSM, har sedan 2015 haft ett uppdrag från regeringen att se över möjligheterna att påverka svenskarnas solvanor för att reducera antalet hudcancerfall. 2016 anlitade SSM Kairos Future för att göra undersökningar om svenskarnas solvanor och detta är alltså den tredje undersökningen sedan 2016.

Frågorna i enkäten har besvarats av en webbpanel på 1 034 personer och urvalet har viktats efter ålder, kön och geografi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.