Medlemmar ur terrorgruppen Boko Haram poserar i Nigeria Foto: STR / AP / TT

Ny FN-rapport: Därför ansluter sig unga afrikaner till extremistgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Enligt FN har fler än 33.000 afrikaner dött på grund av våldsbejakande extremism sedan 2011. Nu kommer en ny rapport om varför människor väljer att gå med i grupper som IS och Boko Haram.

– Det är lågutbildade, fattiga människor utan jobb som varit lättrekryterade, säger Malin Herwig på FN-organet UNDP.

FN:s utvecklingsprogram United nations development programme, UNDP, har försökt ta reda på de bakomliggande orsakerna till att människor ansluter sig till våldsbejakande extremistgrupper som IS, Boko Haram och Al Shabaab.

Nu har man gjort flera hundra intervjuer med människor som tidigare varit aktiva i dessa grupper. Rapporten har tagits fram i samarbete med utrikesminister Margot Wallström (S).

Terroriströrelsen IS

TV: Dokument inifrån: Ensamma mot IS

Resultaten visar att ungefär hälften av de medverkande gick med på grund av religion, men samtidigt uppger 57 procent av de tillfrågade att de har svårt att läsa religiösa texter eller inte kan läsa dem alls.

Rapporten visar också att rekryteringen till grupper som IS sker extremt snabbt. 80 procent av de rekryterade gick med inom ett år efter att de först kommit i kontakt med gruppen. Hela 48 procent gick med inom den första månaden.

UNDP skriver i rapporten att eftersom många av de som går med i extremistgrupper i Afrika kommer från länder och områden där infrastruktur, sociala skyddsnät och jobbmöjligheter saknas så faller de lättare för terrorismens lockelser.

De flesta som rekryteras är mellan 17 och 26 år och i rapporten skriver UNDP att man rekommenderar större satsningar på Afrikas yngre generationer för att skapa fred och säkerhet.

Behov av personlig säkerhet

Malin Herwig på UNDP säger att ungdomarna vid rekryteringstillfället framför allt hade behov av tre saker: arbete, utbildning och personlig säkerhet.

– Det är lågutbildade, fattiga, utan jobb på Afrikas landsbygd som varit lättrekryterade.

Terrorgrupperna erbjuder en snabb förändring, där man som individ kan få nya framtidsmöjligheter. För att strypa rekryteringen måste länderna se till att följa mänskliga rättigheter och bekämpa fattigdomen, menar hon.

– Fortsatt satsning på utveckling, bistånd, jobb och utbildning.

LÄS MER: Många chibok-flickor släppta av Boko Haram

LÄS MER: Amina fördes bort och våldtogs av Boko Haram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet