Ny teknik gör digitala samlarkort unika

Uppdaterad
Publicerad

Att samla på saker i den fysiska världen är något vi människor har gjort i hundratals år. Nu är det möjligt även i den digitala världen. I Europa har ett hundratal fotbollsklubbar hakat på trenden och börjat sälja digitala samlarkort på sina spelare. 

Tekniken som gör det möjligt kallas för NFT, non-fungible token, och funkar som äkthetsbevis för en digital fil som sparas på en krypterad och utspridd databas.  

– Om det finns 100 Zlatan-kort kan det inte bli 101. Det säkerställer äktheten i de digitala tillgångarna, vilket förut inte var möjligt. Nu har vi en teknik som säkrar uniciteten, säger Nicolas Julia, vd för företaget Sorare, en blockchain-plattform för fotbollssamlarobjekt. 

Bland de fotbollslag som hoppat på finns bland annat det franska landslaget. Och Nicolas Julia tror inte det enbart är en tillfällig fluga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.