Foto: Scanpix

Ny temperaturskala i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Det är så varmt i Australien att landets meteorologiska institut tvingats utöka sin temperaturskala.

Maxtemperaturen på skalan har hittills varit 50 grader Celsius på institutets kartor. Den nya skalan har nu fått rosa och djuplila färgkoder för temperaturer över 50 grader, uppger AFP.

Värmeböljan väntas fortsätta. På måndag spås de centrala delarna av landet få uppemot 54 grader varmt. Det skulle i så fall vara värmerekord för landet.

Bränder i Australien

Den högsta temperaturen som uppmätts på en enskild plats i Australien är 50,7 grader. Det visade termometern i delstaten South Australia i januari 1960.

På måndagen upplevde landet som helhet sin varmaste dag någonsin då den generella maxtemperaturen nådde 40,33 grader. Därmed slogs det tidigare rekordet på 40,17 grader från 1972.

”Tickande bomb”

Under tisdagskvällen började visserligen temperaturerna sjunka på vissa håll i New South Wales men myndigheterna är fortsatt i beredskap.

Trakterna söder om Sydney – regionerna Illawarra och Shoalhaven – oroar.

Borgmästaren i Shoalhaven, Joanna Gash, beskriver området som ”en tickande bomb”.

Och, som sagt, på måndagen väntas värmerekordet slås.

Bränder utom kontroll

Hittills har landet klarat de hundratals vildmarksbränderna utan större materiella skador eller rapporter om förlorade liv men än är faran inte över.

I kombination med starka vindar har den senaste tidens rekordvärmebölja lett till hundratals vildmarksbränder i fem av landets sex delstater.

I New South Wales, Australiens mest folkrika delstat, rådde katastroftillstånd. Där rasade fler än 140 vildmarksbränder under tisdagen, ett 40-tal av dem utom kontroll.

-Förhållandena kan inte bli värre än så här, de är på katastrofnivå, sade Shane Fitzsimmons, talesman för delstatens brandkår.

Trots allt var myndigheterna hoppfulla på kvällen, efter att Australien överlevt dagen utan några större materiella skador och utan ett enda inrapporterat dödsfall.

Man hade befarat en upprepning av ”svarta lördagen” 2009, då 173 människor dog i eldstormar i delstaten Victoria.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet