Boris Johnsons fru, då fästmö, arrangerade kalaset för honom i hemmet på 10 Downing Street, enligt uppgifter. Foto: ANDY RAIN/EPA/TT

Ny uppgift: Johnson firades på kalas

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett party i pandemitid hålls emot Storbritanniens premiärminister – ett firande av hans födelsedag på 10 Downing Street.

Boris Johnsons fru, då fästmö, arrangerade kalaset för honom den 19 juni 2020, erfar tv-kanalen ITV. Upp till 30 gäster ska ha närvarat på regeringskansliet för att överraska premiärministern på hans 56-årsdag med tårta och sång.

Där och då gällde regler om att maximalt sex personer fick träffas samtidigt, för att begränsa coronavirusets spridning.

Födelsedagskalaset pågick enligt ITV i omkring en halvtimme. Johnsons stab invänder att de samlades som hastigast och att premiärministern närvarade i tio minuter.

Flera fester under pandemin

Väljarstödet för Boris Johnson har rasat till följd av de senaste veckornas avslöjanden om fester på regeringskansliet. Avgångskrav har hörts från oppositionen, men också från vissa av hans partikollegor.

Festuppgifterna har läckt till medier med jämna mellanrum, med komprometterande bevis i form av bland annat mejl och bilder.

Johnsons tidigare högra hand, rådgivaren Dominic Cummings som senare har brutit med honom, skriver på sin blogg att fler avslöjanden kommer att komma ut ”tills han (Johnson) är borta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.