Nedslagsplatsen i Kiev, där militär tar hand om kvarlevorna efter den person som dödades. Foto: Daniel Cole/AP/TT

Ny våg av robotattacker – explosioner i Kiev och Odessa

Uppdaterad
Publicerad

Tre ukrainska regioner utsattes på onsdagen för en ny våg av ryska robotangrepp. Ukrainsk militär säger sig dock ha skjutit ned flertalet av de robotar som avfyrades. Minst elva personer ska ha dödats i attackerna.

Uppgifterna om en robotattack började florera tidigt på torsdagsmorgonen.

– Medan vi pratar väcks människor av tjutet från flyglarm och över halva Ukraina. Vi väntar oss omfattande robotattacker, sade Ihor Zjovkva, vicechef för det ukrainska presidentkansliet, när han medverkade i Morgonstudion vid 07-tiden.

Totalt ska 55 robotar ha skjutits mot ukrainska mål. Av dem sköts 47 ned av luftförsvaret, hävdar Ukrainas militär.

Explosion i Kiev

I huvudstaden Kiev tog människor skydd i tunnelbanan. Den ukrainska militären säger sig ha skjutit ned ett 20-tal kryssningsrobotar i området kring huvudstaden.

Men delar av en robot slog ned i en byggnad i stadens södra delar. Minst en person dödades och två skadades i den explosionen.

I kustregionen Odessa förstördes infrastruktur i de ryska attackerna. Vattenförsörjningen i staden Odessa slogs ut och strömförsörjningen kapades på flera håll i regionen.

Även i regionen Vinnytsia ska ryska robotar ha slagit ned. Det är dock oklart vilka skador som åsamkats.

Totalt ska minst elva personer ha dödats i attackerna, rapporterar TT.

Kommer efter stridsvagnsbesked

Angreppet kommer dagen efter att flera västländer gett beskedet att de ska skicka stridsvagnar till Ukraina. Kreml har reagerat med ilska på beskedet och framhållit att det tar konflikten till ”en ny nivå” och att det innebär en ”direkt inblandning” i kriget.

Under senhösten och vintern har Ryssland genomfört flera stora robotattacker. I de flesta fallen har de riktats mot infrastruktur, vilket lett till stora störningar i vatten- och elförsörjning.

De flesta robotarna skjuts dock ned innan de når sina mål, menar ukrainsk militär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.