Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följer med den lokala kandidaten Odile Vidal-Sagnier när hon knackar dörr i nordfranska Lille.

Ny vänsterkoalition utmanar Macron om makten

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike hålls på söndagen första omgången i valet till nationalförsamlingen. Efter presidentvalet, där liberalen Macron blev omvald, avgörs nu hur mycket av sin politik han faktiskt kommer kunna genomföra.

Efter att vänsterkandidaten Melenchon kom trea i presidentvalet i april började han genast kampanja för det här valet. Han har nu enat flera vänsterpartier och de gröna i en koalition för att försöka få majoritet i parlamentet och tvinga president Macron till en mer vänsterdoftande politik.

SVT följer med den lokala kandidaten Odile Vidal-Sagnier när hon knackar dörr i nordfranska Lille.

– Macron för sin politik utan att lyssna på någon annan. Eftersom han har majoritet i nationalförsamlingen så kan han det utan debatt, utan egentlig opposition, säger hon.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger vänsterkoalitionen Nupes sida vid sida med liberalerna. Men valet avgörs i nästan 600 enmansvalkretsar och systemet förutspås gynna Macrons parti, med sin tydliga mittenposition. Precis som i presidentvalet röstar fransmännen två gånger, andra och avgörande rundan är nästa söndag, den 19 juni.

Fakta: Parlamentsvalet i Frankrike

Frankrike håller parlamentsval den 12 juni då samtliga 577 ledamöter i parlamentets underhus, nationalförsamlingen, väljs i enmansvalkretsar över hela landet.

För att bli vald direkt krävs 50 procent av rösterna. Annars hålls en andra omgång den 19 juni mellan de två främsta kandidaterna samt eventuella andra kandidater som fått stöd av minst 12,5 procent av de registrerade väljarna i valkretsen.

Traditionellt brukar sittande president få stöd av en majoritet i parlamentet och därmed kunna välja en premiärminister som kan driva hans eller hennes politiska linje. Såväl François Mitterrand som Jacques Chirac tvingades dock stundtals under sina presidentperioder leva med premiärministrar och parlamentsmajoriteter från andra politiska läger.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.