Ytterligare en visselblåsare larmar nu om sociala medier-jätten Facebook. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ny visselblåsare slår larm om Facebook

Publicerad

Ännu en före detta anställd på Facebook anklagar sociala medie-jätten för att prioritera ekonomisk vinning framför att stoppa problematiskt innehåll. Visselblåsaren uppger att bolaget rutinmässigt låtit bli att bekämpa desinformation av rädsla för minskade vinster eller för att inte reta upp den dåvarande presidenten Donald Trump.

Anklagelserna återges i en anmälan som visselblåsaren har gjort till Securities and Exchange Commission (SEC), den myndighet som ser till att finansmarknadens lagar efterlevs, rapporterar Washington Post.

Tidigare i höst har visseblåsaren Frances Haugen öppet talat om hur hon anser att Facebook påverkar samhället negativt genom att bidra till hat och våld. Vid en utfrågning i kongressen i början av oktober krävde hon att USA:s lagstiftande församling agerar.

”Snabbt överstökat”

Den nya anonyma visselblåsaren berättar om kommentarer som ska ha fällts när företaget 2017 diskuterade hur man skulle hantera kontroversen kring Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

”Det kommer att vara snabbt överstökat. Några kongressledamöter kommer att bli sura, och sedan kommer de att gå vidare. Under tiden trycker vi pengar i källaren,” uppges en talesperson på Facebooks kommunikationsavdelning ha sagt.

Den nya anmälan till SEC lämnades in den 13 oktober, en vecka efter Haugens vittnesmål i kongressen.

Förnekar anklagelserna

Erin McPike, taleskvinna för Facebook, säger att hon anser att artikeln i Washington Post ligger under tidningens normala standard. Facebook har också slagit ifrån sig anklagelserna från Haugen och har kallat hennes uppgifter vilseledande.

”Om vi ​​inte brydde oss om att bekämpa skadligt innehåll, varför skulle vi då anställa så många fler människor som ägnar sig åt detta än något annat företag i vårt fält – även de som är större än oss?” har vd:n Mark Zuckerberg tidigare kommenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.