Tuogeluke Haimiti har ingen kontakt med sin familj längre. För tre år sedan hämtade den kinesiska säkerhetspolisen hans föräldrar i deras hem. Förra året hamnade även hans syster i interneringsläger.

Nya dokument: Kina spärrar in muslimer – för att de har skägg

Uppdaterad
Publicerad

Nya dokument tros nu ge en tydligare bild av Kinas behandling av uigurer. Enligt dokumenten skickas människor till så kallade omskolningsläger om de har skägg, slöja – eller bara råkar klicka på en länk till en utländsk webbsida.

Vad som tros vara hemliga dokument från kinesiska myndigheter har läckts till forskaren Adrian Zenz. Han är specialiserad på Kinas kampanjer mot religiösa minoriteter och efter att ha undersökt dokumenten menar han att de är äkta.

I sådana fall rör det sig om ett register över misstänka personer i regionen Xinjiang i västra Kina. Över 3 000 namn finns på listan – och där framgår vad de misstänks för och varför de kan behöva skickas till ett så kallat omskolningsläger.

Räcker med att ha skägg

Omskolningslägren har beskrivits som läger där i huvudsak muslimska minoritetsgrupper tvingas lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

I de nya dokumenten blir det nu tydligare vad som krävs för att människor ska skickas dit. För att misstänkas kan det räcka med allt från att en person bär skägg eller slöja till att den har råkat klicka på en länk till en utländsk webbsida.

– Folk sätts i omskolningsläger bara för att de tillhör en viss demografisk kategori. Det kan handla om att de är yngre än 40 år eller att de har utövat något som ens liknar religion, säger Adrian Zenz.

Han fortsätter:

– Det handlar om vanliga religiösa kulturyttringar. De kanske har bett bordsbön eller ibland gått till moskén.

Ansökt om pass

Utöver tydliga religiösa kopplingar så misstänks folk även om de har för många barn eller för mycket kontakter med utlandet, enligt dokumenten. Flera personer har tagits till omskolningsläger bara för att de har ansökt om ett pass.

I klippet ovan berättar uiguren Tougeluke Haimiti som bosatt sig i Sverige om hur hans föräldrar sitter i läger, sannolikt för att deras son bor i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.