Foto: Scanpix.

Hamas inrikesdepartement bombat

Uppdaterad
Publicerad
Konflikten i Gaza fortsätter med nya flyganfall. Minst 30 palestinier och tre israeler dödats sedan offensiven började.

Israeliskt stridsflyg bombade på fredagskvällen Hamas inrikesdepartement i Gazaremsan. Uppgifterna bekräftas av palestinska källor och den israeliska armén.

Enligt israeliska medier har ytterligare två befälhavare från Hamas väpnade gren dödats.

Tre israeliska soldater träffade av raketer

Tre israeliska soldater har skadats lindrigt av raketer som avfyrats från Gazaremsan, uppger en armétaleskvinna för AFP. Enligt kvinnan var de tre inne i en byggnad i Eshkol, nära gränsen, som träffades av raketer.

Nya israeliska flyganfall mot Gaza

Vid nya israeliska flyganfall mot Gaza dödades sex palestinier på fredagskvällen. Därmed har 30 palestinier och 3 israeler dödats sedan offensiven mot Gaza inleddes. 280 palestinier och 16 israeler har skadats.

Vid en presskonferens vid Shifa-sjukhuset i Gaza stad varnade hälsoministern, Mufid al-Mukhalalati, för akut brist på läkemedel och medicinsk utrustning.

Enligt ett uttalande från Israels armé anföll stridsflyg 238 mål i Gaza på fredagen.

Kan bli långvarigt

Den israeliska armén förbereder sig på att offensiven på Gazaremsan kan bli lika långvarig som kriget 2009 då omkring 1 300 miste livet under de 22 dagar det pågick.

Israel har de senaste dagarna genomfört hundratals flyganfall mot vad de hävdar varit vapenlager och andra militära installationer i Gaza.

Björn Hermann, talesman för Israels armé (IDF) som har både norskt och israeliskt medborgarskap, säger till tidningen Verdens Gang att flyganfallen mot Gaza bara slagit ut en mindre del av raketlagren.

– Det förra kriget mot Hamas ledde bara till en kortsiktig minskning av raketanfallen. Nu önskar regeringen en långsiktig lösning och har beordrat försvaret att göra det som är nödvändigt. Det betyder att vi är nödda att vidta flera steg för att eliminera hoten mot Israel, utöver de vi hittills gjort, säger han till VG.

– Vi kan inte utesluta att detta blir lika långvarigt som 2009. Mycket tyder på att vi hittills bara sett början på den här operationen, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striderna mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet