Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från protesterna i studentstaden Łódź. Foto: Privat

Nya massprotester i Polen – demonstranter omringade parlamentet

Publicerad

Protesterna mot den nya abortlagstiftningen i Polen har pågått i snart en vecka. I dag samlades tusentals personer på gatorna i Warszawa, och i staden Łódź växte en studentprotest snabbt till en stor demonstration. Regeringspartiets ledare har riktat hård kritik mot alla som väljer att delta:

– Vi är mitt i en coronapandemi. Demonstrationerna kommer att kosta många människoliv, säger Jarosław Kaczyński.

I torsdags meddelade landets författningsdomstol att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en skärpning av landets redan mycket strikta abortlagstiftning. 

Sedan dess har tusentals demonstranter dagligen marscherat genom flera polska städer. Gator har blockerats i Warszawa, och man har under flera timmar lyckats omringa det polska parlamentet.

Deltagarna har hela dagen uppmanat regeringen att komma ut och tala med dem:

”Kom ut och möt oss!” lyder slagorden.

”Ingen gick på lektionerna”

I landets tredje största stad Łódź växte dagens studentprotest snabbt till en fullskalig demonstration med tusentals deltagare. Gymnasieeleven Jagoda var en av dem.

– Ingen i min klass gick på lektionerna idag. Vi sa till vår lärare att vi skulle ut och demonstrera, säger hon till SVT Nyheter.

Jagoda berättar att hon till en början kände sig orolig över att delta:

– Jag var rädd på grund av pandemin, vi får hela tiden höra att vi måste stanna inomhus. Men sen tänkte jag att om jag inte kommer att kämpa för mina rättigheter – vem ska då göra det?

”Ett allvarligt brott”

Regeringen har flera gånger gått ut och varnat allmänheten från att delta. Polens premiärminister har bland annat kallat demonstrationerna för ”barbari” och regeringspartiets ledare Jarosław Kaczyński säger i ett uttalande under onsdagen att de som deltar sprider fara och begår ”ett allvarligt brott”.

– Myndigheter har inte bara rätten utan plikten att motsätta sig den här typen av aktiviteter, säger han.

Jagoda tycker inte att regeringskritiken är helt rättvis.

– Det hade kunnat vara befogad kritik, men de försöker ju själva få igenom de här förändringarna mitt under en pandemi. Det finns inget annat sätt för oss att visa vårt missnöje, säger hon.

Jagoda hoppas att protesterna ska leda till en förändring, men hon är inte övertygad.

– Ingenting kommer att hända inom de närmsta veckorna. Men kanske kommer regeringen så småningom att tänka över beslutet – om vi håller ut, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer