Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallar antia Foto: Olivier Hoslet/AP/TT, Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens premiärminister om abortdemonstrationerna: ”Barbari”

Uppdaterad
Publicerad

Mateusz Morawiecki, Polens premiärminister, har beslutat att sätta in militärpolis mot demonstranterna i landet, som är emot en skärpning av dess abortlagar, rapporterar tidningen Wyborcza.

– Våldshandlingar, barbari och vandalisering är fullkomligt oacceptabelt, sa premiärministern på tisdagen.

Tusentals människor i Polen har under den senaste veckan demonstrerat mot regeringens planer på en skärpt abortlag i landet.

Möjligheten till att ändra lagen kom efter att Polens förvaltningsdomstol beslutat att abort av skadade foster strider mot grundlagen. Lagförslaget, om det skulle genomföras, skulle innebära att abort blir förbjudet förutom vid våldtäkt eller då modern riskerar att dö.

Varnar för eskalering

Regeringen har uppmanat demonstranterna att upphöra med protesterna och hänvisat till risken för en kraftigt ökad coronasmitta i och med folkmassorna. På tisdagen rapporterades 16 300 nya fall i Polen, landets högsta dygnssiffra hittils.

Konfrontationer mellan demonstranter och polis har inträffat och premiärminister Mateusz Morawiecki har varnat för en ”eskalering” av situationen. Också ledare för kyrkan har reagerat sedan oinbjudna demonstranter manifesterat inne i kyrkor.

– Det är en aggressivitet som vi inte tidigare sett i Polen när kyrkor och heliga platser blir vanhelgade, sa Marek Jedraszewski, ärkebiskop i Krakow, i dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.