Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Israel har protester hållits i flera städer efter att Knesset röstat igenom en omstridd lag. ”Det är slutet för den israeliska demokratin”, säger en av demonstranterna i Tel Aviv. Foto: Reuters

Nya protester i Israel – flera har gripits

Uppdaterad
Publicerad

Israels regering vill driva igenom ett omstritt lagförslag vars syfte är att stärka parlamentets makt. Nu pågår omfattande protester i stora delar av landet.

Lagförslaget, som i korthet går ut på att stärka parlamentets makt och minska rättsväsendets inflytande, röstades på måndagen igenom i Knesset. Men två röstningsomgångar återstår innan lagen kan träda i kraft.

Tdigare i år skakades Israel av landsomfattande protester till följd av den planerade reformen av rättssystemet. Till slut tvingades premiärministern Benjamin Netanyahu att pausa lagstiftningsprocessen.

Nya protester

Nu har protesterna dragit igång igen. På tisdagsmorgonen blockerade demonstranter motorvägar som leder till Jerusalem, Tel Aviv och Haifa. The Times of Israel rapporterar att det har skett konfrontationer mellan demonstranter och polis i Tel-Aviv.

En folkmassa har även samlats på flygplatsen Ben Gurion Airport för att vädra sitt missnöje. Samtidigt har demonstranter också protesterat utanför den amerikanska ambassaden i landet där de på plakat uppmanar USA att ingripa och stoppa ”nedmonteringen av demokratin”.

”Titta inte på. Låt inte den judiska staten förstöras”, säger kvinnorörelsen Bonot Alternativa som protesterar vid ambassaden, enligt Haaretz.

Polisen: 73 gripna

Vid klockan 19, lokal tid, meddelade polisen att man gripit totalt 73 personer i samband med protesterna.

Arnon Bar-David, ledare för Histradut som är Israels motsvarighet till svenska LO, kräver i ett tal att Netanyahu ”stoppar kaoset”.

– Bollen ligger hos dig. När situationen når en brytpunkt och alla möjligheter är uttömda, så kommer vi att ingripa och använda vår makt, säger han enligt The Times of Israel.

Demonstranter samlades på tisdagen utanför förbundets högkvarter och krävde att Arnon Bar-David ska utlysa en storstrejk.

Ministern: Kommer inte ge efter

Utbildningsministern Yoav Kisch hävdar att regeringen inte kommer att ”ge efter för den här terrorn”.

– Det är ett försök att skrämma förtroendevalda och störa livet för miljoner människor, säger han om protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.