Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se nattens bilder från Israel där protester utbröt mot att stadens polischef avgår. Foto: SVT

Stora protester i Israel efter polischefs avgång

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen hölls återigen stora protester mot regeringen på åtminstone 30 platser i Israel efter att Tel Avivs polischef avsatts. Åtminstone 25 demonstranter har gripits, enligt Haaretz.

Tidigare på onsdagen meddelade distriktspolischefen i Tel Aviv, Ami Eshed, att han avgår. Enligt honom själv ska han ha blivit avsatt av politiska skäl.

– Med högt huvud betalar jag ett oacceptabelt högt pris för mitt val att avstyra ett inbördeskrig, sade han enligt Haaretz i ett tv-tal.

Times of Israel skriver att kritikerna beskyller den tidigare polischefen för att inte varit tillräckligt hård under vårens protester, när regelbundna demonstrationer hölls mot Netanyahuregeringens försök att förändra rättsväsendet.

Demonstrant skadad av vattenkanon

I Jerusalem ska en demonstrant ha skadats av polisens vattenkanoner och förts till sjukhus. Demonstrationen har förklarats olaglig efter att deltagare närmat sig premiärminister Benjamin Netanyahus residens.

Även i Tel Aviv använder polisen vattenkanoner och demonstranter blockerade den stora Ayalon-motorvägen under en tid. Likt tidigare demonstrationer i våras tände demonstranter eldar på gatan. Senare meddelade polisen att man skingrat folkmassan på vägen. Haarets skriver även att en bil ha kört in i folkmassan som blockerade trafiken, men att föraren sedan greps.

På sociala medier sprids filmklipp där poliser slår och drar i demonstranter. I ett av klippen slår en ridande polis mot demonstranter med teleskopbatong på Ayalon-vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.