Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omfattande protester pågår bland annat utanför parlamentet i Jerusalem. Foto: AP/TT

Nya protester efter Gallants avgång – protester på 150 platser i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att försvarsministern sparkas möts av massiva protester i Israel. Tusentals demonstranter samlades sent på söndagskvällen vid parlamentet i Jerusalem, och tidigare under kvällen drabbade demonstranter samman med polis i närheten av premiärminister Netanyahus hem i Jerusalem.

Enligt polisen samlades demonstranter på över 150 platser runt om i landet, rapporterar tidningen Haaretz.

Det är oklart hur många som deltagit i protesterna. Tv-kanalen Kanal 12 uppgav under kvällen att det handlar om 600 000 till 700 000, men det framgår inte vad dessa uppgifter bygger på.

Den stora motorvägen Ayalon Highway genom Tel Aviv blockerades återigen av tusentals demonstranter som tände eldar och viftade med israeliska flaggor.

”De kom med trummor, visslor och vuvuzelas. Somliga tände eld i mitten av motorvägen. Mitt ibland dem gick det inte att undgå att känna att man var en del av historien, och den overkliga känslan av att detta inte är Tel Aviv utan bilder man ser på tv från andra länder där folket gör uppror”, skriver frilansjournalisten Shoshanna Soloomon enligt The Times of Israel.

Efter fem timmar bröt polisen upp manifestationen på motorvägen med hjälp av vattenkanoner och polishästar.

Sammanstötningar i Jerusalem

I Jerusalem blev det tillfälligt turbulent när demonstranter bröt genom avspärrningar i närheten av premiärminister Benjamin Netanyahus hem. Polisen använde vattenkanoner för att trycka tillbaka demonstranterna.

Senare förflyttade sig demonstranterna från premiärministerns bostad mot det israeliska parlamentet, rapporterar The Times of Israel.

Stora folkmassor samlades även i bland annat Beersheba i södra Israel och Haifa i norr, rapporterar The Times of Israel.

Flera strejker

Ett tjugotal lokala politiska ledare har samtidigt utlyst en hungerstrejk som enligt tidningen kommer att hållas framför premiärministerns kontor i Jerusalem.

Flera universitet har gått med att de kommer att strejka i protest mot regeringen från och med måndagen .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.