Nya Zeeland blir nästa land att införa restriktioner för den kinesiska appen. Arkivbild. Foto: SEAN KILPATRICK/AP/TT

Nya Zeeland inför Tiktok-förbud i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Nya Zeeland blir nästa land att införa restriktioner mot Tiktok, rapporterar New Zealand Herald. Från den 31 mars kommer appen att blockeras på parlamentledamöternas telefoner.

Beslut om restriktioner kring användandet av appen har nyligen tagits i EU-parlamentet och i flera länder som Danmark, Storbritannien och Belgien.

Tiktok har fått kritik för att samla in känslig information från användarna och debatten om den kinesiska appen har pågått i flera år världen över.

Enligt ett läckt mejl kommer Nya Zealand följa andra länders exempel och blockera Tiktok i telefoner som används av personer verksamma i parlamentet med start den 31 mars.

(M): Viktig fråga

När SVT frågade de åtta riksdagspartierna om deras syn på Tiktok var flera överens om att det är en viktig fråga som behöver tas på allvar.

Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) ville däremot inte uttala sig om enskilda appar men sade då att det är bra att fortlöpande utvärdera säkerhetsskyddsarbetet i Sverige.

– Man får inte luta sig tillbaka och tro att man har gjort arbetet för att man tillåter eller förbjuder en enskild app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.