Sebastian Piñera är segerviss inför söndagens val. I torsdags höll han sitt avslutande kampanjmöte. Foto: TT

Nygammal president väntas vinna valet i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Chiles näste president heter sannolikt Sebastian Piñera – igen. Miljardären styrde landet 2010–2014, och nu leder han stort inför söndagens val. Vinner han blir Chile nästa land i Latinamerika att svänga höger.

En ekonomi på dekis och slitningar inom den styrande vänster-mittenkoalitionen har banat vägen för en återkomst för högerpolitikern Sebastian Piñera, som inte var särskilt populär när han lämnade över till Michelle Bachelet för fyra år sedan.

Han hade då i sin tur redan tagit över från henne en gång tidigare. Vinner Piñera igen kommer de två ledarna alltså att ha turats om att styra landet sedan 2006.

– Folk gillar egentligen Piñera men ser det som ett resonemangsäktenskap, säger Patricio Navia, forskare vid New York University, till AP.

Dubbelt stöd

67-åringen är näringslivets favorit och han går till val med löften om en investeringsplan som ska vända den ekonomiska utvecklingen. 2016 föll tillväxten i landet till 1.6 procent, den lägsta nivån på sju år.

Den största förklaringen är ett ras för priset på koppar. Chile är världens största kopparproducent och metallen står för halva landets export.

Den sittande regeringen har samtidigt inte levt upp till förväntningarna vad gäller sociala reformer. Michelle Bachelets son har dessutom varit inblandad i en korruptionsskandal.

I opinionsundersökningarna har Piñera en övertygande ledning med stöd från omkring 35 procent av väljarna. Hans främste motståndare, socialisten Alejandro Guillier, landar på knappt hälften av det.

– Piñera drar nytta av kraven på förändring, säger Maria Luisa Puig vid analysinstitutet Eurasia till AFP.

Stannar hemma

Men det är sofflocket som tros bli valet för många chilenare på söndag. Valdeltagandet spås bli så lågt som 40 procent, när även ledamöter till senaten och kongressens underhus ska väljas.

Ett lågt valdeltagande anses gynna Piñera, men högst troligt kommer det ändå att krävas en andra valomgång.

Vinner han följer Chile i spåren av andra Latinamerikanska länder, som Argentina Peru och Brasilien, som de senaste åren svängt till höger efter den vänstervåg som präglade kontinenten efter millennieskiftet.

Sebastian Piñera är den enda konservative politiker som varit president i Chile sedan Pinochet störtades och demokratin återinfördes 1990.

Fakta: Sebastian Piñera

  • 67-åringe Piñera har en förmögenhet som Forbes uppskattar till 2,7 miljarder dollar, motsvarande 23 miljarder kronor, som han lade grunden för när han startade ett kreditkortsföretag i mitten av 70-talet. Den har växt bland annat genom investeringar i flygbolaget LAN och tv-kanalen Chilevision.  
  • Han har också varit i blåsväder. För tio år sedan bötfälldes han för insiderbrott i LAN och har investerat i ett peruanskt fiskeföretag, trots att Chile haft en konflikt om fiskerättigheter med Peru. En utredning tittar på om han 2009 mottog olagliga kampanjbidrag från ett kontroversiellt gruvbolag.  
  • Under sin mandatperiod 2010–2014 fick han hantera rekordstora protester där demonstranter krävde ett förbättrat utbildningssystem, och gruvolyckan 2010 då 33 arbetare satt instängda i över två månader.  
  • Han var på besök i Sverige 2011.

Källa: AFP, Bloomberg, Financial Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.