Hälsoarbetare i skyddskläder tillsammans med en isolerad ebolasmittad person i Beni i Kongo-Kinshasa, 13 juli 2019.

Nytt fall av ebola i Uganda – spridningen fortsätter

Publicerad

Ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

En kongolesisk kvinna ska ha tagit sig över gränsen till Uganda för att sälja fisk på en marknad vid staden Mpondwe. Efter att ha kräkts vid fyra tillfällen ska hon ha åkt tillbaka till Kongo-Kinshasa varpå hon dött av ebola, uppger WHO.

Ebola är mycket smittsamt och sprids genom direktkontakt med kroppsvätskor. Det aktuella utbrottet, som konstaterades i augusti 2018, är främst begränsat till Kongo-Kinshasa, förutom tre dödsfall i Uganda förra månaden. Utbrottet har hittills dödat 1 676 personer.

Hälsoarbetare har inte kunnat fastställa var den kongolesiska kvinnan tillbringat sina nätter, hur hon har rest, vem som transporterat hennes varor eller vem som städat upp kräkningarna.

Det nya ebolafallet driver på oron över att viruset kan spridas utanför Kongo-Kinshasa. Samtidigt överväger experter hos WHO om epidemin ska förklaras som en nödsituation av internationell karaktär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer