Nytt hopp om nyval för Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens nederlag i parlamentet söker nu Boris Johnson nya vägar för att få till ett nyval. Denna gång hoppas han på stöd från två av de mindre oppositionspartierna.

Vallagen, som kräver två tredjedelars majoritet i underhuset för att ett nyval ska bli verklighet, visade sig inte vara någon framkomlig väg för premiärminister Boris Johnson att få igenom sina planer på en snabb brexit.

– Nu sätter han sitt hopp till att parlamentet ska anta en ny lag som bara kräver enkel majoritet, det vill säga att fler än hälften röstar ja, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Genom att Tory-regeringen lägger fram ett lagförslag, och att oppositionen gör tillägg till detta, blir det möjligt att driva igenom ett nyval med enkel majoritet.

Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet, som båda vill ha en ny folkomröstning om brexit, kan eventuellt vara redo att rösta för detta.

Det största oppositionspartiet, Labour, är otydliga och splittrade i frågan om brexit och har svaga opinionssiffror. Därför har man försökt undvika nyval utan att säga det rakt ut.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.