Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén var inte förvånad över de senaste inflationssifforna i USA. Foto: SVT/TT

Inflationen i USA fortsätter sjunka: ”Inte läge att ropa hej”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste statistiken visar att inflationen i USA i december var 6,5 procent. Samma siffra i november var 7,1 procent.

– Trenden är att inflationen är på väg ner och det är positiva nyheter men det är för tidigt att ropa hej, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Ökningarna av konsumentpriserna i USA dämpades åter förra månaden. Inflationstakten minskade till 6,5 procent i december. Beskedet stärker förhoppningarna om att inflationens grepp om den amerikanska ekonomin kommer att fortsätta att lätta i år. Möjligen väntar nu mindre drastiska åtgärder från centralbanken Federal Reserve för att kontrollera inflationen.

Kärninflationen, det vill säga rensat för livsmedel och energi, steg med 0,3 procent jämfört med månaden före, vilket gav en inflationstakt på 5,7 procent.

Bland olika delkomponenter sjönk energipriserna med 4,5 procent medan priset på begagnade bilar backade 2,5 procent.

Dagens siffra är nu den sista innan amerikanska Federal Reserve ska lämna ännu ett räntebesked i februari. På fredagen presenteras svenska inflationssiffror.

Högsta på 40 år

Även om inflationen ändå är extremt hög så har den lugnat sig sedan i juni då konsumentprisindex i USA var 9,1 procent upp jämfört med samma månad föregående år. Inflationen har varit den högsta på 40 år i landet och utvecklingen har fått centralbanken att ytterligare höja räntan flera gånger.

Efter det amerikanska beskedet vände Stockholmsbörsens breda index först ned men det tog snabbt fart uppåt igen, skriver TT.

De senaste inflationssiffrorna  i USA var i linje med analytikernas för inte förvånande, konstaterar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Arbetsmarknaden i USA som har varit glödhet med löneökningar börjar kylas ner åt mer normala nivåer, även om det fortfarande är en stark arbetsmarknad i USA. Det kan vara ett tecken på att räntehöjningar biter.

Trots att inflationen är på väg ner kvarstår enligt Alexander Norén flera orosmoln och svenskar kan inte att räkna med att lägre räntor är att vänta framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.