Har kan det snart stå ett annat namn. Foto: TT

Nytt namnförslag kan få slut på 27 år lång konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Makedonien och Grekland kan vara nära att komma överens om en lösning på den snart 30 år långa konflikten om namnet Makedonien. ”Ett av förslagen är acceptabelt för båda sidorna”, säger en talesperson för Makedoniens regering efter ett EU-möte i veckan.

Republiken Ilinden Makedonien är det senast bland förslagen som ska få stopp på den 27 år långa namnkonflikten mellan grannarna Grekland och Makedonien.

Namnet är helt nytt på listan över alternativ och läggs till de fem tidigare förslagen från FN:s medlare Matthew Nimetz, som försökt få Grekland och Makedonien att komma överens i över 20 år.

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Vill lösa konflikten innan sommaren

Grekland har sedan 1991 krävt att Makedonien byter namn för att inte förväxlas med den grekiska regionen Makedonien. Makedonien har hittills inte gått med på kravet och därför blivit blockerat från inträde i Nato och EU av Grekland.

De senaste månaderna har förhandlingarna tagit ny fart och de båda parterna har sagt att man hoppas lösa problemet innan sommaren.

Avslöjades av Bulgariens utrikesminister

Det senaste namnförslaget avslöjades av Bulgariens utrikesminister Ekaterina Zaharieva i samband med ett EU-toppmöte, rapporterar Radio Free Europe.

Enligt henne var det Makedoniens premiärminister Zoran Zaev som föreslog namnet för sin grekiske kollega Alexis Tsipras.

Zaev och Tsipras träffades vid sidan av EU-mötet tidigare i veckan, för att försöka komma vidare i namnfrågan.

”Flera förslag på möjliga lösningar har presenterats, och ett av dem är acceptabelt för båda sidorna. Inga fler kommentarer kommer att ges”, sa en talesperson för Makedoniens regering på fredagen.

Ska användas hemma och utomlands

I internationella sammanhang använder sig Makedonien av ett längre namn – Den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien, förkortat FYROM – just på grund av konflikten med Grekland. Det nya namnet skulle dock användas både på hemmaplan och internationellt, efter krav från grekerna.

Ilinden syftar både till Ilindenupproret den 2 augusti 1903 mot Osmanska riket som nuvarande landet Makedonien var en del av, och till den ortodoxkristna helgdagen som firar profeten Elia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet