Obeväpnad svart man skjuten av polis

Uppdaterad
Publicerad

En svart man sköts av polis när han försökte lugna en patient som rymt från ett gruppboende. Mannen sköts trots att han hade händerna i luften och en film på skjutningen sprids nu i olika medier.

Charles Kinsey var obeväpnad och oförberedd på skotten. I intervjuer efter skjutningen berättar han att han var mer oroad över patienten som inte lydde polisens order.

Försökte hjälpa patient

En autistisk 27-åring rymde från ett gruppboende i Florida och satte sig mitt på gatan och lekte med en leksakslastbil, skriver AP.  27-åringens terapeut, Charles Kinsey, sprang då ut för att försöka lugna sin patient och få honom att följa med tillbaka till boendet.

Polisvåld i USA

”De kommer inte skjuta mig”

Polisen får ett larm med uppgifter om att en man med ett vapen sitter på vägen och hotar att ta sitt liv.

När polisen kommer till platsen beordras de båda männen att lägga sig på marken. En video på händelsen visar hur Charles Kinsey håller armarna i luften och ropar till poliserna att hans patient har en leksaksbil i handen, inget annat.

”Så länge jag håller händerna i luften kommer de inte skjuta mig, tänker jag. De kommer inte skjuta mig”, säger han i en intervju till WSVN-TV.

”Oj, vad jag hade fel”

Avlossar tre skott

Poliserna avlossar tre skott, varav ett träffar Charles Kinsey benet, enligt Neal Cuevas som är assisterande polischef i norra Miami. De återfann inget vapen på platsen.

AP skriver att Charles Kinsey frågat polisen i efterhand varför han blev skjuten. Svaret han fick var ”Jag vet inte”.

Utlovar transparens

Under en presskonferens på torsdagen kallar polischefen för norra Miami Gary Eugene händelsen för ”väldigt känslig” och utlovar transparens under utredningen.

Händelsen kommer efter flera fall av polisvåld mot svarta i USA. Flera har filmats och använts i kampanjer mot polisvåld mot svarta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisvåld i USA

Mer i ämnet