Polisen drabbar samman med demonstranter i El Cajon, Kalifornien, efter att en svart man skjutits till döds av en polis. Foto: TT

Amerikanska poliser ber om ursäkt för åratal av diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i de amerikanska polischefernas förening har officiellt bett om ursäkt å poliskårens vägnar för åratal av diskriminering av minoriteter i USA.

När IACP, den internationella organisationen för polischefer, samlades i San Diego, USA, tog ordförande Terrence M. Cunningham till orda

Stora protester mot polisvåld

USA har skakats av protester runt om i landet efter att unga svarta amerikaner skjutits ihjäl av poliser. Samtidigt har våldsamheter utbrutit och poliser har mördats bland annat i Dallas och Baton Rouge.

Terrence M. Cunningham började med att tala om de många händelser som har skakat den amerikanska allmänhetens förtroende för polisen. Och han försvarade polisernas arbete ute i landet.

– Poliskårens historia är full av exempel på mod, uppoffringar och människor som tjänat samhället. I sin kärna är polisyrket ett nobelt yrke, med män och kvinnor som svurit att skydda de oskyldiga.

”Mörk historia”

Men, sa Cunningham. Det finns också en mörk historia. Cunningham sa inför åhörarna att det har funnits stunder i historien då lagar stiftade av politikerna har förvandlat poliser till förtryckare, som utför uppgifter som:

– Till exempel säkerhetsställer legaliserad diskriminering, eller till och med berövar våra landsmän deras grundläggande rättigheter.

Nu är det inte längre så, menar polischefen. Men det som hänt historiskt har skapat en ”nästan nedärvd misstro mellan medborgarna och poliserna i vissa samhällen”.

Ber om ursäkt

Terrence Cunningham slog fast att för komma framåt och fortsätta bygga förståelse mellan medborgare och polis igen måste det första steget för poliskåren och för den internationella organisationen för polischefer vara att:

– Erkänna och be om ursäkt för saker poliser gjort i det förflutna, och den roll vi har spelat i samhällets historiska negativa behandling av färgade minoriteter.

Enligt IACP:s talesperson fick Terrence Cunningham en stående ovation av medlemmarna på mötet.

”Betydande erkännande”

Jeffery Robinson från människorättsorganisationen American Civil Liberties Union berömmer Cunninghams uttalande och kallar det för ”Ett betydande erkännande av vad en stor del av det amerikanska folket redan vet, när det kommer till det historiska förhållandet mellan polisen och färgade minoriteter”.

– Det är min förhoppning att vi kan bryta den här onda cirkeln av misstro och bygga en säker framtid för oss alla, säger polischefen Terrence Cunningham.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisvåld i USA

Mer i ämnet