VARNING FÖR STARKA BILDER i polisens övervakningsfilm ovan

Dödsögonblick saknas i polisens släppta video

Uppdaterad
Publicerad

Chicagos myndigheter har släppt videoupptagningar från tillfället då den obeväpnade tonåringen Paul O'Neal i förra veckan sköts till döds av poliser. Men de avgörande ögonblicken, då de dödande skotten föll, spelades enligt polisen inte in.

18-årige O'Neal hade stulit en Jaguar som polisen försökte få stopp på vid tillfället. På de nu offentliggjorda inspelningarna, från de kameror polismän bär i brösthöjd på uniformerna, syns hur flera av dem öppnar eld mot den passerande lyxbilen. Den stannar, och föraren flyr in på en bakgård.

Sköts i ryggen

På bakgården hinns gärningsmannen uppenbarligen upp av en polis, och dödas med skott i ryggen. Men just den polismannens kamera var enligt Chicago-polisen av någon anledning inte i gång under själva skjutningen. På de offentliggjorda inspelningarna hörs bara händelseförloppet på avstånd, och visar sedan hur andra polismän tar sig in på bakgården efteråt.

Den avstängda kameran slogs på efter den avslutande skjutningen och bland de bandade kommentarerna hörs hur en polis svär upprepade gånger och oroar sig för att bli avstängd från yttre tjänst i 30 dagar. En annan besvärande kommentar som hörs är:

”Hade han ett vapen? Han sköt, eller hur?”.

Jackson: ”Det var en avrättning”

O'Neal var svart, och händelsen har gett nytt bränsle till debatten om polisbrutalitet i USA.

– Det våld som användes var överdrivet. Det var onödigt. Detta var en avrättning, säger den kände medborgarrättskämpen Jesse Jackson.

Paul O'Neals syster Briana Adams är förkrossad över vad som framgår av övervakningsbilderna.

– Vi vill bara veta sanningen, säger hon.

Advokat Michael Oppenheimer, som har stämt Chicagopolisen för familjens räkning, kallar övervakningsbilderna för ”bortom fasansfullt”. Han säger också att han är övertygad om poliserna bröt mot lagen, skriver Chicago Tribune.

Reglementsbrott

Chicagopolisen har medgivit att de inblandade poliserna bröt mot det interna reglementet i samband med händelsen. Poliser ska inte skjuta mot en flyende bil om bilen utgör det enda hotet. Vissa av skotten avlossades dessutom i samma riktning som andra polismän. Att några av poliserna uppfattat det som att Paul O'Neal sköt mot dem kan bero på att kolleger sköt i deras riktning. I de bandade kommentarerna hörs:

”De sköt mot oss också, eller hur?”.

Polisen har inte kommenterat polismännens agerande vid dödsskjutningen annat än att allmänheten inte ska döma polismännen innan händelsen har prövats.

De tre polismän som var inblandade i dödsskjutningen har tagits ur tjänst i väntan på utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisvåld i USA

Mer i ämnet