Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De sa till mig att jag måste lämna lägenheten” – hör de boende berätta om situationen i polska Lublin. Foto: EBU

Odetonerad bomb från andra världskriget hittad i Polen: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 14 000 personer blev evakuerade från sina hem efter att en byggarbetare stött på en odetonerad bomb från andra världskriget i polska Lublin.

Bomben upptäcktes på torsdagskvällen. Under fredag förmiddag bussades tusentals människor till en idrottsarena i närheten medan polisen, räddningstjänsten och den polska armén arbetade för att oskadliggöra bomben.

– Det är skrämmande. Om det exploderar vet man inte hur det skulle gå, här finns så många människor, säger en av de boende till polska TVP.

250 kilo tung

Bomben transporterades till ett övningsfält och på fredag eftermiddag fick allmänheten besked om att det var säkert att återvända till sina hem.

Den 250 kilo tunga bomben hittades på en plats som innan andra världskriget huserade en flygplansfabrik. Under tysk ockupation upprättades istället ett arbetsläger och fängelse för krigsfångar på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.