Michail Chodorkovskij. Bilden är tagen i samband med hans besök i Stockholm 2015. Foto: Henrik Montgomery / TT

Oligarken: Ryssarna har Stockholmssyndromet

Publicerad

Rysslands folk lider av ”Stockholmssyndromet” i förhållande till president Vladimir Putin, tycker landets en gång rikaste man, Michail Chodorkovskij. Men oligarken tror att Moskva-regimen kommer att falla.

Chodorkovskij blev runt millennieskiftet stormrik på sibiriska oljefält. Men efter att bland annat ha gjort politiska utspel hamnade han i onåd hos Putin, fängslades i tio år och lever nu i exil.

En anledning till att alla försök till en stark opposition hittills har misslyckats i Ryssland är att folk, liksom i många andra auktoritära länder, utvecklat sympati och empati för härskarna, menar Chodorkovskij i en intervju med The Financial Times.

Befolkningen i stort lider av Stockholmssyndromet, menar han. Uttrycket myntades efter Norrmalmstorgsdramat 1973, då flera i gisslan tog ställning för bankrånarna mot polisen.

– Brukar man höra talas om mycket opposition i diktaturer? frågar sig den forne oljemogulen retoriskt.

Tror på maktskifte via våld

Chodorkovskij verkar ändå vänta sig ett maktskifte i Ryssland – via våld. Han säger till tidningen att det kan komma via kretsen runt Putin, armén eller samhället i stort och menar att oro för detta bidrar till att Moskvaregimen inte vill beordra allmän mobilisering.

– Putin och (presidentkollegan i Belarus) Lukasjenko vågar inte ge vapen till folket. (Ukrainas president) Zelenskyj var inte rädd för sitt folk utan delade ut vapen.

– Om Putin distribuerar 40 000 automatkarbiner i Moskva kommer han inte att finnas kvar i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.