Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste ha åtminstone en gnutta säkerhet” – hör organisationen Anera om varför dess arbete i Gaza stoppas. Foto: Ismael Abu Dayyah

Ökad rädsla efter attack – mer nödhjälp pausas

Publicerad

Efter att sju av World Central Kitchens hjälparbetare dödats i ett israeliskt flyganfall pausar även organisationen Anera sitt arbete i Gaza.

– Jag är väldigt rädd. Och jag är arg och ledsen, säger vd:n Sean Carroll till SVT.

World Central Kitchen har pausat sin hjälpverksamhet i Gaza efter att sju av organisationens medarbetare dödats i ett israeliskt flyganfall.

Nu gör den amerikanska hjälporganisationen Anera (American Near East Refugee Aid) samma sak.

Krig mellan Israel och Hamas

– Vi har pausat vårt humanitära hjälparbete och hoppas snart kunna återgå. Men vi måste försäkra oss om att vår personal känner sig trygg – eller åtminstone kan leverera stödet med en gnutta säkerhet, säger vd:n Sean Carroll till SVT:s Aktuellt.

Levererade mat och bindor

Anera har bland annat levererat mat, mediciner och bindor till Gaza, och samarbetar med ett 40-tal andra hjälporganisationer, inklusive FN-organisationer och World Central Kitchen.

Sean Carroll berättar att arbetet ”aldrig har varit tryggt eller enkelt”, men att personalen fram tills attacken har velat fortsätta.

– Några sa att de skulle kunna dö i hjälparbetet. De ville fortsätta. Men nu har de sagt att de inte kan fortsätta under sådana omständigheter.

”Arg och ledsen”

Vd:n vittnar om en ökad oro för personalen, som bland annat är lokalanställa och frivilligarbetare i Gaza.

– Sedan hjälparbetarna dödades i går, i vad som verkar vara en riktad attack, så ställer vi oss frågan om vi är i säkerhet. Jag är väldigt rädd. Och jag är arg och ledsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om konsekvenserna efter Israels attack. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet