”Vi kallar inte detta för en ny våg utan det är lokala utbrott som vi sett under augusti och september”, säger Frode Forland, norska Folkhälsoinstitutets (FHI) smittskyddsdirektör. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Ökad smittspridning i grannländerna: ”Kommer inte stänga ner igen”

Uppdaterad
Publicerad

Både Norge och Danmark har sett en ökning i antalet bekräftade fall de senaste månaderna. Men vårens erfarenheter gör att man kommer hantera en möjlig andra virusvåg på ett annat sätt.

– Vi har bättre kunskap om vilka åtgärder som är effektiva, säger norske smittskyddsdirektören Frode Forland.

Norge är nu uppe i 20 bekräftade fall per 100 000 invånare, vilket är landets egna gräns för att rödlista andra länder eller regioner

– De flesta nya fall är kopplade till kända utbrott och det gör att vi fortfarande tycker att vi har bra kontroll över situationen, säger Frode Forland, norska Folkhälsoinstitutets (FHI) smittskyddsdirektör.

Coronapandemin

Det är i Fredrikstad och Bergen som smittspridningen är som störst, men i majoriteten av kommunerna ser det betydligt bättre ut, enligt Forland.

– Vi kallar inte detta för en ny våg utan det är lokala utbrott som vi sett under augusti och september. I dagsläget har vi åtta mindre utbrott i olika kommuner och där ser vi till att smittspåra, testa och isolera, säger han.

Kommer inte stänga skolor igen

I Bergen har många studenter blivit smittade av det nya coronaviruset. Jonas Ellingsen Næsse, är en av dem, och han har fått bo på ett så kallat coronahotell. En plats som kommunen erbjuder smittade individer som inte själva har möjlighet att isolera sig får lov att bo tills tillfrisknade.

–Det var skönt att bli omhändertagen ifall något skulle hända, säger han.

För att möta den ökade smittspridningen har Norge bland annat infört ett förbud mot alkoholservering på krogen efter midnatt, samt ett råd om att bära munskydd i kollektivtrafiken i Oslo. Frode Forland tror dock inte att landet kommer att återgå till vårens nationella nedstängning – oavsett hur situationen utvecklar sig.

– Det kommer nog ske på ett annat sätt nu när vi har bättre kunskap om vilka åtgärder som är effektiva. Åtgärderna kommer var mer lokalt riktade och vi kommer avvakta med att stänga skolor. Inget tyder på att det har varit särskilt verksamt.

”Går mot Sveriges virushantering”

Även i Danmark har man notera en ökning i antalet bekräftade fall under sommaren, framför allt i Köpenhamnsområdet.

– Men så länge vi kan kontrollera utbrotten, testa och spåra smittkedjorna så kan vi stoppa dem. Smittspårningen har varit oerhört viktig för oss, säger Lone Simonsen, pandemiforskare vid Roskilde universitet.

Danmark stängde i början av pandemin både skolor och gränser för att få stopp på coronaviruset, men Lone Simonsen tror inte att samma sak kommer bli aktuellt under hösten.

– Vi vill helst inte gå tillbaka till nedstängningen. Skolorna ska hållas öppna medan sport- och nöjesevenemang och nattlivet regleras. Danmark är på väg mot Sveriges hantering av det här viruset. Det gäller att hitta en balans i restriktionerna och det har Sverige förmodligen redan gjort, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet