Oklart öde för kidnappade nigerianska skolpojkar

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra skolpojkar har kidnappats i nordvästra Nigeria. Incidenten sätter allt större press på den trängda presidenten Muhammadu Buhari att göra något åt säkerhetsläget i landet.

Förtvivlade föräldrar har samlats vid Government Science School i Nigeria och kräver svar på vad som har hänt deras barn. Beväpnade män stormade skolan med kring 800 elever sent på fredagskvällen och förde bort flera hundra skolpojkar i delstaten Katsina. 

Myndigheterna säger att de har lokaliserat vad de kallar “banditerna”, utväxlat eld med dem och omringat det område där de befinner sig. 

Hur många som ännu saknas och hur många som lyckades fly under kidnappningen är fortfarande oklart, men knappt hälften av skolans elever är fortfarande försvunna.

Säkerhetsläget förvärrat

President Muhammadu Buhari kommer själv från delstaten Katsina, och råkade befinna sig bara ett par hundra kilometer från skolan när kidnappningen skedde. 

Nigeria säkerhetsläge har förvärrats under den senaste tiden, och ilskan över att regeringen inte kan göra något blir allt större. I slutet av november dödades flera jordbrukare i den nordöstra delstaten Borno.

Konflikter mellan herdar och jordbrukare har blossat upp i nordväst när kampen om land och vatten blir allt hårdare. Konflikterna har lett till bildandet av kriminella gäng, men aldrig tidigare har de kidnappat skolbarn. 

Statliga skolor har stängts

Kidnappningar har ändå blivit allt vanligare, och att föra bort hundratals skolbarn är en taktik som är alltför bekant i Nigeria. Islamistiska Boko Haram förde år 2014 bort nästan 300 skolflickor i staden Chibok, och kidnappade också för ett par år sedan över 100 flickor i Dapchi, också det i den nordöstra delen av landet. I de södra delarna av landet förekommer oroligheter vid oljeområdena, där en del grupper vill ha mer av de inkomster oljan genererar i regionen. 

Kidnapparna i nordväst brukar oftast vilja ha lösensummor, och förhoppningen är nu att dramat ska kunna lösas snabbt. Alla statliga skolor i delstaten har ändå stängts eftersom motivet är oklart och ingen grupp har tagit på sig kidnappningen. 

Kring 1100 människor dödades av olika kriminella gäng i norra Nigeria under första halvan av 2020 enligt Amnesty International.

En av eleverna som lyckades fly kidnapparna är Usama Aminu – hör honom berätta om skräckupplevelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.