Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre Scholz-memes och vad de säger om tysk politik – hör SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick förklara. Foto: Faksimil/SVT

Europakorrespondenten: Därför har Scholz med ögonlapp blivit meme

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha ramlat under en joggingtur tvingades tyska förbundskanslern, Olaf Scholz, att bära ögonlapp.

Han la ut en bild, välkomnade skämt om sin nya sjörövarstil – och det tog inte lång tid innan bidragen haglade in.

– Scholz sa själv att det ser värre ut än vad det är och då skapar det förstås möjligheter att kunna skämta om det, säger SVT:s Europa-korrespondent, Christoffer Wendick.

Det har rapporterats om storbråk i den tyska regeringskoalitionen och opinionssiffror som dalar för 65-årige, Olaf Scholz.

Allt fler tyskar vänder sig emot honom, säger SVT:s Christoffer Wendick, som också tror att det här är ett försök att ändra på det.

– Jag tror att Scholz kommunikationsstrateger såg att det kommer skämtas om det här och att det är lika bra att bjuda in till det för att visa att man är en mänsklig förbundskansler som har distans till sig själv.

Efter att bilden på Scholz med ögonlapp publicerades tog det inte lång tid innan internet och sociala medier fylldes med memes och skämtsamma skapelser. Se några exempel i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.