Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill bara att de där jävla rasisterna ska dö ut” – hör Oleksandr om attacken som dödade tre av hans familjemedlemmar. Foto: Reuters

Oleksandr förlorade tre familjemedlemmar i attacken mot Hroza

Uppdaterad
Publicerad

Röken har nu lagt sig efter torsdagens blodiga attack mot den ukrainska byn Hroza. Under eftermiddagen har många bybor tagit sig till nedslagsplatsen för att försöka identifiera saknade anhöriga.

– Många personer dog. Min mamma dog, min bror, min svägerska. Jag klarar det bara inte, säger Hroza-bon Oleksandr Mukhovatyi till Reuters.

Attacken mot Hroza, en by nära fronten i östra Ukraina, skedde enligt lokala myndigheter vid lunchtid på torsdagen. En rysk robot uppges då ha slagit ned i en mataffär i byn. På det kafé som mataffären rymde fanns en stor grupp människor samlade för att delta i en begravningsceremoni.

Ukrainska Valeria Herasymenko befann sig vid tidpunkten i närliggade Shevchenkove, drygt tre kilometer från Hroza.

Kriget i Ukraina

– Vi var i centrum och hörde en explosion. Sedan berättade någon att det hänt något i Hroza. Vi visste då att min mamma var här, säger Valeria när nyhetsbyrån Reuters träffar henne vid rasmassorna.

Sökandet efter överlevande avslutat

Vid åtta-tiden på kvällen, lokal tid, meddelade ukrainsk räddningstjänst att man avslutat sökandet efter både överlevande och dödade i det bråte som finns kvar av affären.

Antalet döda i Hroza har stadigt räknats upp och är nu 55, uppger en ukrainska parlamentsledamot för Sky News på fredagen. Bland dem ett barn fött 2017. Ytterligare minst 6 personer skadades, enligt räddningstjänsten.

Siffran gör attacken till en av de blodigaste sedan den ryska invasionen i fjol, sett till antalet civila dödsoffer. I brittiska The Guardians genomgång av tidigare attacker överträffas den endast av bombningen av teatern i Mariupol i mars 2022.

”Ingen stor by”

Tre av dödsoffren tillhörde Oleksandr Mukhovatyis familj. När Reuters träffar honom vandrar han runt bland de döda kropparna. Många av ansiktena är för honom bekanta.

– Det här är ingen stor by. Kanske 300-350 personer, men många lämnade under den ryska ockupationen, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet