Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från platsen visar hur byggnader jämnats med marken.

Ukraina: Över 50 döda i rysk attack mot by

Uppdaterad
Publicerad

Minst 51 personer, varav ett barn, har dött efter att en mataffär och ett kafe i byn Hroza i östra Ukraina utsatts för rysk beskjutning, uppger ukrainska myndigheter. En minnesceremoni hölls i lokalerna när de träffades, enligt landets inrikesminister.

Attacken ska ha skett vid 13.30, lokal tid. Bilder från platsen visar hur kroppar ligger utströdda i de rykande ruinerna. Utöver de döda ska även sju personer ha skadats. I ett inlägg på X uppger det ukrainska försvarsdepartementet att inga militära mål finns i området kring nedslagsplatsen.

Omkring 330 personer bor i byn som ligger i närheten av fronten i nordöstra Ukraina. Mycket tyder på att en Iskanderrobot använts i attacken, enligt det ukrainska inrikesdepartementet.

Enligt inrikesminister Ihor Klymenko närvarade minst en person från varje familj i byn vid minnesceremonin, totalt 60 personer, som hölls för en avliden bybo, skriver public service-bolaget Suspilne.

Ministern: Ryssarna kan ha fått hjälp

Ihor Klymenko uppger att myndigheterna misstänker att ryssarna fått hjälp med att utföra attacken.

– Det finns misstankar om att en av lokalinvånarna ledde den ryska militären till platsen, säger han.

Ryssland har ännu inte kommenterat händelsen, som av ukrainska åklagare utreds som ett krigsbrott.

”Ett helt avsiktligt terrordåd”, skriver president Zelenskyj på Telegram.

Guterres fördömer

Attacken har frammanat en rad fördömanden från olika världsledare, däribland FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Attacker mot civila och civil infrastruktur är förbjudna under internationell humanitär lag och de måste upphöra omedelbart, säger talespersonen Stephane Dujarric till Reuters.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, beskriver attacken som ett ”uppenbart folkrättsbrott”. Detta trots att omständigheterna och skuldbördan ännu inte helt klarlagts.

– Det är skillnad vad som är tillåtet och inte tillåtet enligt krigets lagar. Här har man träffat ett civilt mål. Vissa misstag kan tillåtas, det kallas collateral damage – sidoskador – men angriparen har en skyldighet att se till att sådant inte sker, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.