Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska flaggor har hissats i Cherson efter att de ryska styrkorna retirerat. Foto: ReutersVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ukrainas flagga hissad i Cherson: ”Driver ut ockupanterna”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas flagga vajar åter i Chersons centrum och intåget ses som ”en viktig seger”. Samtidigt hävdar Moskva att reträtten från området är slutförd. Exakt hur läget ser ut på marken är fortfarande oklart.

Kiev ifrågasatte länge de ryska uppgifterna om reträtt från områdena på den västra sidan av floden Dnepr. På fredagseftermiddagen kom dock bekräftelse från försvarsdepartementet på att ukrainska styrkor har gått in i storstaden Cherson, uppgifter som verifierats av AFP och BBC.

”Det är inte fienden som lämnar. Det är ukrainarna som till varje pris driver ut ockupanterna.”, meddelar president Zelenskyj på Telegram samtidigt som han varnade för rysk försåtsminering och prickskyttar.

Förnekar förluster

Kreml uppger att samtliga förband nu tagit sig till ryskkontrollerat område på Dneprs östra sida. Enligt den officiella propagandan ska reträtten skett utan förluster av vare sig materiel eller manskap.

Från andra håll rapporteras tvärtom att den urartat i kaos. Skadade ska ha lämnats åt sitt öde och flyende ryska soldater påstås ha klätt sig i civila kläder samtidigt som ukrainskt artilleri aktivt skjutit mot de pontonbroar och färjor som går över floden.

Totalt uppges minst 41 samhällen i regionen ha befriats och säkrats. I nyligen återerövrade Bilozerka syns medborgare välkomna de ukrainska soldaterna och hjälpas åt med att riva ned reklamtavlor med ryska budskap.

Viktig bro förstörd

Många rykten florerar men bilder visar att den viktiga Antonivkabron förstörts, troligen av ryssarna. Nästa bro över Dnepr ligger sju mil bort och en fortsatt ukrainsk offensiv längre österut ställs därmed inför ett första stort hinder.

Huvuddelen av Cherson oblast är dock under fortsatt rysk kontroll. Och trots reträtten hävdar Kreml fortfarande att hela regionen är en del av Ryssland.

”Cherson lyder under den ryska federationen – det är fastslaget i lag och kan inte ändras” säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen. Han håller därmed fast vid att den folkrättsvidriga annekteringen gäller.

Enliigt Reuters det första officiella uttalandet från Rysslands högsta ledning sedan onsdagens indirekta erkännande av Ukrainas framgångsrika motoffensiv.

”Det finns ingenting att tillägga”, svarade Peskov när han ombads kommentera ordern om reträtt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s team i Ukraina om det senaste kring läget i Cherson. Foto: Lars Lyrefeldt/SVT samt Foto via Konstantin Reskenko

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.