Oljeutsläppet kan hota Kosteröarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är Kosteröarnas västra kuster som är mest i farozonen för att drabbas av den tjocka olja som släppts ut från tidigare grundstötta lastfartyget Godafoss, rapporterar Sveriges Radio Väst.

Fartyget befann sig på onsdagsmorgonen utanför Falkenberg och ska under dagen vidare till danska Odense för reparation. Oljeläckaget, som fortsatt även under färden, uppges nu ha avstannat.

Kustbevakningen är beredd

Kustbevakningen inspekterar under morgonen oljeutsläppet från luften.

-Vi väntar på ett norskt flygplan. Under dagen går vi upp med eget flyg, säger Ragnhild Bussqvist vid Kustbevakningen till TT.

Sent på tisdagskvällen förberedde sig kustbevakarna vid Koster ifall olja skulle nå stränderna.

-Ett par strandbekämpare och sjösläp kördes ut dit. Om det behövs ska de gå snabbt att sätta in.

Strandbekämpare är små båtar specialtillverkade för strandnära bekämpning av olja. Sjösläp är långa länsor, en slags förtrupp till miljöskyddsfartyg.

Ringhals följer läget

Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg följer utvecklingen om olja från Godafoss skulle hota intaget av kylvatten.

-Vi oroar oss inte direkt, men vi håller oss uppdaterade, säger kommunikationschef Gösta Larsen till TT.

-Om det skulle ske utsläpp får vi information om det i god tid innan det når land. Det är räddningstjänsten i Varberg som i så fall hanterar det. Sedan har vi också egna åtgärder om det skulle gå så långt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.