Omans sultan Qaboos bin Said al-Said, här på en bild från januari 2019. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AP/TT

Omans sultan Qaboos har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Omans sultan Qaboos bin Said al-Said har avlidit, 79 år gammal, uppger statlig tv samtidigt som tre dagars landsorg utropas.

Den stora frågan är vem som ska efterträda honom.

Enligt Omans statliga nyhetsbyrå ONA avled sultan Qabus bin Said Al Said efter ”en vis och triumfarisk resa, fylld av generositet som omfamnade Oman och förlängdes ut över den arabiska världen, den muslimska världen och hela världen och åstadkom en balanserad politik som hela världen respekterade”.

Någon dödsorsak angavs inte. 79-åringen hade dock varit sjuk en längre tid och behandlats för vad som tros var tarmcancer i Belgien i december, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sultan Qabus var statschef i Oman sedan han 1970 avsatte sin far och efterträdde honom som sultan. Han var efter Storbritanniens drottning Elizabeth och Bruneis sultan Hassanal Bolkiah den statschef i världen som suttit längst vid tronen.

Ingen tronföljare

Sultanen har inga barn och hade inte officiellt utsett någon efterträdare.

Enligt landets grundlag ska sultanens familj välja en tronföljare inom tre dagar efter det att statschefen avlidit. Om de misslyckas med detta ska ett försvarsråd ge makten till den person som sultanen har namngett i ett slutet brev.

– Jag har redan skrivit ner två namn, i fallande ordning, och förseglat två brev som ska förvaras på två olika platser, sade sultan Qabus 1997 enligt Reuters.

Grundlagen säger att tronföljaren ska vara ”medlem av kungafamiljen, muslim, mogen, rationell och legitim son till omanska muslimska föräldrar”.

Enligt The Guardian finns det runt 80 personer som möter dessa kriterier, men en av tre kusiner till sultanen ses som mest trolig tronföljare. Det mest tippade namnet är 65-årige Asad bin Tariq, som 2017 utsågs till vice premiärminister med ansvar för internationella relationer.

Fakta: Sultan Qabus och Oman

Sultan Qabus bin Said Al Said föddes den 18 november 1940. Han tog den 23 juli 1970 makten från sin far, den bakåtsträvande sultanen Said bin Taimur, som sedan sitt makttillträde 1932 nästan helt hade isolerat Oman från omvärlden.

Under sultan Qabus tid vid makten, nära 50 år, har Oman moderniserats, men inte demokratiserats.

Sultanen styr enhälligt sultanatet, och är själv utrikes-, försvars- och finansminister samt riksbankschef. Reportrar utan gränser placerade i sitt pressfrihetsindex i fjol Oman som land 132 av 180 och under 2017 sattes landet upp på EU:s ”svarta lista” över länder och jurisdiktioner som inte anses samarbetsvilliga i skattefrågor.

Men det lilla sultanatet ligger strategiskt viktigt vid Hormuzsundet och delar på inloppet till Persiska viken med Iran.

Sultan Qabus försökte upprätthålla goda relationer till samtliga grannländer och landet har tidvis haft en medlarroll i regionen, inte minst när det gäller konflikter med Iran.

Sedan 1980 har landet också ett nära militärt samarbete med USA, som har krigsmateriel i förvar i Oman och rätten att använda sultanatets flygbaser. I mars förra året signerade Oman och USA ett nytt ramavtal som syftar till att stärka de militära banden länderna emellan.

Källa: Landguiden/UI, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.