Omstridd övervakning sågas av EU-jurister

Uppdaterad
Publicerad

”Gör en u-sväng nu!”

Uppmaningen till EU-länderna kommer från nätaktivister sedan förslaget för att bekämpa sexuella barnövergrepp nu också sågas av ministerrådets egna jurister.

EU-kommissionens förslag om hur nätjättar och plattformar ska agera mot övergreppsmaterial på nätet har varit hett omdiskuterat sedan inrikeskommissionären Ylva Johansson presenterade det i fjol våras.

Motståndarna har döpt förslaget till ”chat control” och anklagar det för att vara alldeles för övervakande i sin nit att hitta förövare.

Visst medhåll får de nu även från rättstjänsten i EU:s ministerråd som granskat förslaget och varnar för att det sannolikt kan fällas av EU:s domstol om det blir verklighet, som det ser ut just nu.

Tydliga kriterier

Rättstjänsten vill bland annat se tydligare kriterier för vilken teknik som ska användas, när någon ska granskas och på vilka grunder.

”Systemet bör riktas in på ett sådant sätt att det gäller för personer där det finns rimlig grund att tro att de på något vis är inblandade i, genomför eller har genomfört sexuella barnövergrepp, eller åtminstone har en indirekt koppling till övergrepp”, heter det bland annat i ett läckt utlåtande från rättstjänsten.

”Kina-liknande”

Tyske piratpartisten och EU-parlamentsledamoten Patrick Breyer hoppas nu att Sverige, som ordförandeland i EU:s ministerråd, ser till att ”omedelbart ta bort den allmänna chattkontrollen” ur lagförslaget.

”Jag manar EU-länderna att göra en u-sväng och stoppa de dystopiska Kina-liknande chattkontrollplanerna. Ingen hjälper barn med regler som oundvikligen fälls av EU:s domstol”, skriver Breyer i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle vanliga semesterbilder kunna leda till att du stämplas som pedofil på grund av EU-förslaget? I videon förklarar professorn.

Fakta: EU:s CSAM-förslag

  • CSAM är förkortningen för material som innehåller sexuella övergrepp på barn.
  • För att bekämpa sexuella övergrepp på nätet föreslog EU-kommissionen i maj 2022 ny lagstiftning som gör det obligatoriskt för förmedlare av nättjänster att göra riskbedömningar för att utröna risken att de utnyttjas av förövare.
  • Nationella myndigheter kan sedan ge order om granskning av nättjänsterna och ge order om borttagande.
  • Ett särskilt EU-center, kopplat till Europol, föreslås få en nyckelroll för att hjälpa både företag, myndigheter och offer.
  • Förslaget behandlas just nu i vanlig ordning parallellt av medlemsländerna i ministerrådet och EU-parlamentet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.