Bilden på Angela Merkel som sprids i samband med falska nyheter. Foto: TT/SVT

Omstritt försök stoppa falska nyheter på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet i Tyskland har journalister och Facebook inlett ett samarbete för att försöka stoppa spridningen av falska nyheter, så kallade fake news. Ett omdiskuterat samarbete, där det inte handlar om censur utan att komma in i bubblor och ekokammare, anser journalisterna.

– Vi stoppar inte någon nyhet, men vi visar och förklarar varför det är fel eller tveksamt, säger Jutta Kramm, redaktionsledare vid Correctiv i Berlin.

SVT besöker journalistkollektivet Correctiv i Berlin, hittills den enda tyska journalistgrupp som gått med i ett samarbete med Facebook. Varje dag får journalisterna listor med de mest delade nyheterna och väljer vad de vill granska.

Kommentarer men inte censur

När det fungerar fullt ut ska Facebook därefter i berörda trådar lägga en kommentar som visar varför Correctiv anser att en delning är en felaktig eller diskutabel.

Val i Tyskland 2017

– Vi censurerar inte, vi stoppar inte någon nyhet, men vi visar och förklarar varför det är fel eller tveksamt, säger Jutta Kramm, redaktionsledare vid Correctiv i Berlin.

Facebook betalar inte 

Det är viktigt för journalisterna på Correctiv att de inte betalas eller är anställda av Facebook. 

– Vi får inte betalt av på något vis av Facebook för vi vill vara självständiga. Vi finansieras av bidrag och anslag från flera olika allmännyttiga stiftelser, bland annat George Soros Open Society, och de kan inte påverka våra bedömningar eller vad vi skriver, säger Jutta Kramm.

Mycket ”fake news” om flyktingar

Jutta Kramm visar flera exempel på falska nyheter om asylsökande och flyktingar, bland annat en bild som sprids med en biljett som ger asylsökande frikort för bordellbesök. Något helt felaktigt. Från början var det ett skämt i en satirtidning för flera år sedan, som används som ”bevis” för asylsökandes förmåner.

En bild som sägs visa hur förbundskansler Merkel ”gratulerar barnbrudar”, är i själva verket en bild från ett besök i ett flyktingläger där kvinnor i traditionella dräkter överlämnar en present till Merkel.

– Bilden är äkta, men fullständigt ryckt ur sitt sammanhang och med en felaktig rubrik. Men den påverkar, många läser bara rubriken och ser bilden och tror på det, säger Jutta Kramm.

Kritik mot samarbetet

I oktober börjar en ny lag att gälla i Tyskland och då blir sociala medier som Facebook och Twitter skyldiga att ta bort sådant som är lagbrott, till exempel uppmuntran till hatbrott. I den tyska debatten har flera kritiserat att Facebook nu får en del av sitt arbete utfört gratis av Correctiv.

Stora tidningsföretag ser det som tveksamt att hjälpa och gynna det amerikanska företaget, som dränerar annonsmarknaden och knappt betalar skatt i Tyskland.

– Vi har inlett samarbetet med Facebook eftersom vi inser att om vi skriver våra kommentarer och rättelser i seriösa tidningar eller på vår hemsida så når vi inte människorna som sprider det här, säger Jutta Kramm.

– Vi vill in i dessa bubblor och ekokammare, i miljöerna där fake news sprids och verkligen visa att det finns annan information, förklarar Jutta Kramm.

LÄS MER: Tysk säkerhetspolis varnar för hackarattacker

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet