Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör journalisten Rasmus Canbäck berättar om situationen i Armenien just nu i klippet. Foto: Reuters

Nära en fjärdedel av den armeniska befolkningen har flytt Nagorno-Karabach

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt en vecka sedan azeriska styrkor inledde vad de kallade för en ”antiterroroperation” i Nagorno-Karabach. Nära en fjärdedel av den armeniska befolkningen i regionen uppges nu ha flytt.

Azerbajdzjan säger sig ha full kontroll över områdena i Nagorno-Karabach och över 28 000 av regionens 120 000 etniskt armeniska invånare har flytt till Armenien, enligt armeniska myndigheter.

Människor som tagit sig till Armenien har lämnat berättelser om hur de flydde från död, krig och hunger, rapporterar Reuters. Vissa har sagt att de sett många döda civila.

Samantha Power, chef för USA:s biståndsmyndighet USAID, besökte gränsbyn Kornidzor och sade att hon hade hört ”mycket oroande rapporter om våld mot civila”.

Länder vill se övervakningsuppdrag

Det kommer nu påtryckningar från omvärlden som ber Azerbajdzjan släppa in internationella övervakningsuppdrag i landet, bland annat från Tysklands utrikesminister, Annalena Baerbock, och USA. Baerbock meddelade även att hon beslutat att öka landets humanitära bistånd. Även USA kommer att tillhandahålla mer pengar i humanitärt bistånd, 11,5 miljoner dollar, meddelar USAID.

Samantha Power uppmanar Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att helt öppna den så kallade Lachinkorridoren som förbinder regionen med Armenien och släppa in hjälpleveranser.

– Först och främst uppmanar vi Azerbajdzjan att upprätthålla vapenvilan och vidta konkreta åtgärder för att skydda civilbefolkningens rättigheter. President Aliyev har lovat att skydda de etniska armeniernas rättigheter. Azerbajdzjan måste leva upp till detta löfte, säger Samantha Power.

Erdogan visar stöd för Azerbajdzjan

Tidigare i veckan träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den azeriske presidenten. Sedan offensivens inledning har Erdogan upprepade gånger uttryckt sitt stöd för Azerbajdzjans militär.

Efter måndagens möte sade Erdogan att Azerbajdzjans seger i förra veckans offensiv i regionen öppnade ett fönster för normalisering i regionen,och sade att han hoppades att Armenien skulle ta ”uppriktiga steg” för att ta vara på möjligheten till stabilitet och fred i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.