Foto: Eric Risberg

Open AI får ny chef – Altman går till Microsoft

Uppdaterad
Publicerad

Sam Altman som sparkades från vd-posten på Open AI får nytt toppjobb på Microsoft. Bolaget bakom Chat GPT ska i stället ledas av Emmett Shear, tidigare vd på streamingplattformen Twitch.

Det har stormat rejält i Silicon Valley sedan Open AI:s styrelse sparkade Altman i fredags. Teknikchefen Mira Murati tillsattes därefter som tillförordnad vd, men hon ska enligt uppgifter ha arbetat för att få tillbaka Altman.

Orsaken bakom Altmans sorti ska enligt uppgifter i amerikanska medier vara en oenighet i synen på farorna med artificiell intelligens. Styrelsen ska ha ansett att Altman har tonat ned riskerna kopplat till utvecklingen av AI.

I helgen kom även uppgifter om att it-jätten Microsoft, som har investerat stort i Open AI, har satt press på styrelsen om att återinstallera Altman som vd.

Ansträngningar som alltså tycks ha varit förgäves nu när Emmett Shear tillträder på posten, enligt källor till Bloomberg. Sheer uppges tillhöra en mer skeptisk AI-falang i Silicon Valley.

På måndagen skrev Microsofts vd Satya Nadella på X att Sam Atlman i stället ska få leda nytt team för ”ett avancerad AI-forskning” tillsammans med Open AI:s tidigare styrelsemedlem Greg Brockman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.