Oppositionsledaren i Belarus: Kommer inte hem förrän det är säkert

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja meddelar vid en pressträff att hon inte kan återvända till Belarus än.
– Några kommer att vara besvikna, säger Julia Lapitskii, statsvetare vid Svenska institutet.

– Hon säger att hon inte har valt den här situationen som hon befinner sig i. Hon anklagar makten för att de har skapat en situation av terror, att folk blir gripna och slagna bara för att de går ut på gatan, säger statsvetaren Julia Lapitskii vid Svenska institutet, som tolkar pressträffen i SVT:s studio.

Återvänder inte än

Sky News frågar Tichanovskaja om hon kan tänka sig att återvända till Belarus.

– Hon svarar att hon älskar sitt land och vill komma tillbaka, men hon gör det när hon känner sig säker, säger Lapitskii.

– Hennes närvaro i Belarus är avgörande för hur allt kommer att utvecklas. Det är väldigt många människor som just nu riskerar sina liv och går ut på gatorna och kämpar, samtidigt som hon fortfarande är i säkerhet i Litauen. Det är en väldigt viktig fråga. Några kommer vara besvikna, absolut.

Ska inte blanda sig i

Tichanovskaja får frågan om hur hon tycker att omvärlden bör agera mot Belarus. Hon svarar att hon ber alla länder att respektera Belarus självständighet.

– Hon ber om att ingen ska blanda sig i, och jag tror att det också riktas mot Ryssland, säger Lapitskii.

– Det diskuteras väldigt mycket om Belarus framtid ligger i händerna på belarusierna, eller om det är väst och Ryssland som kommer att avgöra det. Hennes budskap, som jag förstår det, är att belarusierna ska få avgöra det, säger Lapitskii.

Tichanovskaja säger att hon inte har blivit kontaktad av Ryssland än.

”Protesterna för stora”

SVT:s reporter Elin Jönsson är på plats i Belarus.

– Protesterna är alldeles för stora, det går inte att slå ner dem med polisvåld. Därför går man in med andra metoder genom att påverka lokala ledare, säger hon.

– Man tvingar dem att ta i med hårdhandskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer