Vid ett tal i Istanbul kritiserar Erdogan det saudiska kungahuset. Foto: Osman Orsal/File Photo/Reuters/TT

Orden vid mordet på Jamal Khashoggi: ”Jag vet hur man skär”

Uppdaterad
Publicerad

En av männen som misstänks ha mördat den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ska ha yttrat orden ”jag vet hur man skär” strax innan mordet. Uppgifterna kommer från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som kritiserar kungahuset i Riyadh för att de flera gånger ändrat sin historia.

Det är den brittiska tidningen The Guardian som rapporterar om att den turkiske presidenten på fredagen ska ha berättat om nya uppgifter i fallet kring den saudiske journalisten.

Uppgifterna om den misstänkte mördarens ord ska komma från den ljudupptagning som Turkiet säger sig ha från tillfället då Jamal Khashoggi mördades. Ljudupptagningen ska ha delats till tjänstemän i flera andra länder, säger Erdogan.

– USA, Tyskland, Frankrike och Kanada. Vi fick dem alla att lyssna. Han säger tydligt ”jag vet hur man skär”. Han är en soldat. Allt finns på ljudupptagningen, sa Erdogan vid ett tal i Istanbul.

Kritiserar kungahuset

Det var i början av oktober i år som Jamal Khashoggi besökte det saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta ut dokument inför hans kommande äktenskap. Han kom aldrig därifrån.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet på egen hand, för att senare hävda att han dog under ett slagsmål inne på konsulatet. Senare i oktober uppgav en regeringstjänsteman till nyhetsbyrån Reuters att han blivit strypt till döds. Under fredagens tal kritiserade Erdogan det saudiska kungahuset för att flera gånger ha ändrat sin historia.

Sista orden: ”Jag kan inte andas”

En turkisk chefsåklagare har sagt att Khashoggi kvävdes till döds så fort han steg in på konsulatet, och att hans kropp senare styckats och undanröjts. Hans kvarlevor har ännu inte hittats.

Enligt källor till CNN var Jamal Khashoggis sista ord ”jag kan inte andas”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet