En översvämmad väg nära stranden i Biloxi, Mississippi. Foto: Mark Wallheiser/TT

Orkanen Nate har nått USA

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Nate har nu nedgraderats till en tropisk storm, efter att den tidigare på söndagen nådde staden Biloxi i den amerikanska delstaten Mississippi. Hittills har den orsakat stora regnmängder och översvämmade vägar i staden.

– Svallvågorna från stormen kan fälla alla, sa den oroade Mississippi-guvernören Andrew Gilich till CNN.

Nate, med en vindstyrka på omkring 39 meter per sekund, nådde USA sent på lördagen då den drog in över delstaten Louisiana vid Mississippiflodens mynning.

Den väntades bli uppgraderad till en kategori 2-orkan innan ovädret nådde USA:s sydkust, men har nu i stället nedgraderats till en tropisk storm, enligt nyhetsbyrån AP. Stormen uppvisar nu en maximal vindstyrka på runt 30 m/s, och väntas fortsätta avta.

Orkanen Nate

SVT:s meteorolog: ”Avtar om några timmar”

Nu när ovädret dragit in över land väntas den dö ut inom några timmar.

– Vindstyrkan kommer att avta, det kommer fortfarande vara blåsigt men när den väl kommit in till land tar det bara några timmar innan det lugnar ner sig, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

”Svallvågorna kan fälla alla”

Orkanvarningar har utfärdats för Louisiana, Mississippi, Alabama och delar av Florida. New Orleans, som härjades svårt av orkanen Katrina 2005, ligger i orkanens förmodade väg.

Guvernören i Mississippi har tidigare uttryckt oro särskilt över svallvågor orsakat av stormen.

– Svallvågorna från stormen kan fälla alla, sa Andrew Gilich till CNN.

Till skillnad från orkanen Harvey, som släppte enorma regnmängder över Texas under en vecka, väntas Nate snabbt fortsätta norrut.

Invånarna barrikaderar sig med sandsäckar

Många invånare har förberett sig inför orkanen genom att fylla säckar med sand för att skydda sig från svallvågorna.

– Här finns det ingenting annat man kan göra om man inte vill åka härifrån, och det tänker jag inte göra, säger Emmett Bryant som bor vid Mississippifloden till nyhetsbyrån Reuters.

Amerikanska ABC News rapporterar om att orkanen Nate har nått land för andra gången, denna gång är det staden Biloxi i Mississippi som drabbas av ovädret. Foto: Skärmdump från Twitter

”Potentiellt livshotande”

I USA kommer stormen att medföra ”potentiellt livshotande” stormvågor på upp till två meter i vissa kustområden. I kombination med tidvattnet kan det leda till översvämningar med vattennivåer på närmare tre meter, varnar NHC.

Till vänster: I Mississippi har man stängt tolv kasinon inklusive Hard rock café i Biloxi. Till höger: En övergiven båt utanför hamnen i Biloxi. Foto: AP/TT

På sin väg norrut svepte ovädret förbi utanför mexikanska Yucatánhalvön, men inga allvarliga skador har rapporterats därifrån.

Ett 30-tal människor dödades när Nate, som då klassades som en tropisk storm, drog in över Centralamerika tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Nate

Mer i ämnet