Oljeplattformar i Mexikanska golfen evakueras. I New Orleans förbereder sig människor på stormen Nate med jordfyllda säckar. Foto: TT

Trump godkänner katastroftillstånd i New Orleans

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska presidenten Donald Trump har godkänt katastroftillstånd i delar av Louisiana på grund av stormen Nate, som myndigheter förutspår kommer att klassas som en kategori 2-orkan. Louisianas huvudstad, New Orleans, drabbades hårt av orkanen Katrina år 2005, och kustnära områden nära staden har nu börjat evakueras.

Stormen Nate har vuxit till en orkan och närmar sig det amerikanska fastlandet. Invånare i New Orleans rustar för Nate. Klockan sex på lördag kväll träder utegångsförbud i kraft.

Vita huset meddelade på lördag att presidenten har godkänt att myndigheten för katastrofhantering och inrikessäkerhetsdepartementet samordnar alla federala katastrof- och räddningstjänster.

Orkanen Nate

Dessutom har flera olje- och gasplattformar i den mexikanska golfen stängt inför orkanen. En femtedel av USA:s olja produceras där, och enligt amerikanska myndigheter har anställda på 66 olje- och gasplattformar evakuerats.

34 meter per sekund

Enligt den amerikanska vädermyndigheten NHC har Nate uppnått vindstyrkor som motsvarar 34 meter per sekund. NHC förutspår även att orkanen kommer att stärkas och klassas som en kategori 2-orkan när den når kusten.

Hittills har stormen skördat mellan 20 och 30 dödsoffer i Centralamerika och orsakat stora översvämningar och jordskred.

Borgmästaren i New Orleans uppmanar befolkningen i staden att hålla sig borta från gatorna från och med sex på lördagsmorgonen och fram till söndag då faran, enligt prognoserna, ska vara över. I vissa kustnära områden i New Orleans utkanter har evakuering beordrats.

Katrinas minne lever kvar

Många av de boende i New Orleans minns orkanen Katrina som slog sönder stora delar av staden år 2005, och ledde till en mycket hård kritik mot dåvarande president, George W. Bush.

Då brast mycket av den beredskapp som staden hade just emot orkaner och översvämningar, och till slut var 80 procent av staden New Orleans under vatten.

De flesta mätningar uppskattar att den orkanen orsakade 70 miljarder dollar i skador (drygt 570 miljarder kronor).

Man sade att det federala styret inte gjorde tillräckligt för att hjälpa de hundratusentals som drabbades av orkanen, som i många fall förstörde fattiga amerikaners hem.

TV: Nate närmar sig Mexiko – har nått orkanstyrka

TV: Så drar orkanen Nate fram över mexikanska golfen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Nate

Mer i ämnet