Orlando-terroristens änka frikänd

Uppdaterad
Publicerad

Hon var åtalad för att ha ljugit för FBI och hjälpt sin make att utföra terrorattacken mot en gayklubb i Orlando 2016. På fredagen friades hon av domstolen.

Enligt nyhetsbyrån AP började änkan till terroristen och massmördaren Omar Mateen gråta glädjetårar när hon fick besked om den friande domen.

31-åringen stod åtalad för att ha hjälpt sin man att förbereda attacken mot gayklubben Pulse, där han sköt ihjäl 49 människor i juni 2016. Många av dem mördades efter att ha hållits gisslan i flera timmar.

Terrordådet i Orlando

Åklagaren: ”Rekade Disneyworld”

Utöver dödsoffren skadades minst 68 människor. Innan gärningsmannen sköts av polis svor han trohet till terrorgruppen IS.

Enligt åtalet skulle änkan, som är född i Kalifornien, varit medveten om makens planer och känt till hans fascination för blodiga jihadfilmer. Hon skulle även ha varit med sin man när han rekognoserat tänkbara terrormål, bland annat Disneyworld, och känt till att han skaffat vapen och ammunition.

”Kunde omöjligt känt till det”

Men hennes försvarsadvokat Charles Swift lyckades övertyga rätten om motsatsen:

– Det är ett vansinnesdåd begånget av ett monster, men det viktiga är att det inte var planerat i förväg. Och om han själv inte kände till det, kan hon omöjligt ha gjort det.

Den frikännande domen grundar sig också på att änkans försvarsadvokater beskrivit sin klient som ”en lättmanipulerad kvinna med låg IQ”.

Levde hemligt liv

Omar Mateen ska även ha misshandlat henne och levt ett hemligt liv där han ofta var otrogen utan att hon upptäckte det.

Vid en fällande dom hade änkan riskerat livstids fängelse. Att hon under förhör sagt sig vara medveten om makens planer, och försökt stoppa dem, beror enligt försvaret på att hon var rädd att annars skulle hennes son tas ifrån henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet