Militärer på plats vid Orly-flygplatsen i södra Paris under lördagen. Foto: TT / AP Photo / Kamil Zihnioglu

39-åringen var drogpåverkad vid attacken på Paris-flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

39-åringen höll soldaten framför sig som mänsklig sköld. Men när soldaten plötsligt föll ned på knä kunde militärkolleger omedelbart öppna eld och döda den befarade terroristen. Från utredningen gällande händelsen på Orly-flygplatsen i lördags kommer nu uppgifter som visar på att mannen ska ha varit påverkad av såväl alkohol som cannabis och kokain när han gick till attack.

Sent på söndagskvällen kom uppgifter om de analyser gjorts av den ihjälskjutne 39-åringens kropp. Bland annat har det visat sig att mannen var påverkad av alkohol och narkotika, detta efter en obduktion av kroppen.

Hans alkoholnivå ska ha legat på 0.93 gram per liter blod och det har även hittats spår av både kokain och cannabis, uppger poliskällor till bland annat Le Parisien och FranceInfo.

Tog soldat som mänsklig sköld

Bit för bit kartläggs lördagens dramatiska händelseförlopp inne på terminalen Orly Sud. Den 39-årige franske gärningsmannen ska ha gripit tag i en soldat, riktat en pistol mot hennes huvud och försökt använda henne som mänsklig sköld.

”Släpp era vapen, händerna på huvudet. Jag är här för att dö för Allah. Under alla omständigheter kommer människor att dö” ska 39-åringen ha sagt, enligt utredningsledare François Molins.

LÄS MER: Man ihjälskjuten på flygplats i Paris

Det var alltså under påverkan av alkohol och droger som 39-åringen gick till attack och tog den kvinliga soldaten som mänsklig sköld. Soldaten ingick i en trio från flygvapnet på platsen.

Hennes kollegor stod framför gärningsmannen med skjutklara automatvapen, men vågade inte göra något. Förrän hon plötsligt sjönk ner på knä. De två kollegorna öppnade eld, och dödade honom.

Innan 39-åringen tog sig in på flygplatsen hade han skottskadat en polis i en trafikkontroll och stulit en bil. Inne på flygplatsen försökte han stjäla soldatens vapen. Han ska ha haft en bensindunk och ett exemplar av Koranen i sin ryggsäck.

Hittade kokain i lägenheten

Gärningsmannen har av myndigheter beskrivits som en radikaliserad muslim. Han var känd av polis och underrättelsetjänster och skottdramat utreds som ett terrorbrott. Men mannens far understryker att sonen inte var en terrorist.

– Han bad aldrig och han drack. Så här går det när man är påverkad av alkohol och cannabis, säger pappan till radiokanalen Europe 1.

I gärningsmannens lägenhet har mindre mängder kokain och en machete hittats.

Flygtrafiken till och från Frankrike påverkades under hela lördagsdygnet, men på söndagsmorgonen var det mesta tillbaka till det normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer